Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 8 de juliol del 2016 | 10:59
Recull de premsa · Política catalana

Terradellas: "La Convergència del segle XXI Un projecte per mantenir l'hegemonia política i liderar el país"

En un article a la Vanguardia Víctor Tarradellas afirma que "La raó de ser del naixement del projecte polític de Convergència era assolir una Catalunya rica i plena al servei de les persones que hi viuen". Però que no obstant això "En els darrers 20 anys, diguem-ho sense embuts, s'ha generat una percepció social sobre el nostre projecte

-dins i fora de la militància i amb una certa part de raó- que l'acusa d'haver generat una imatge de dirigents instal·lats i acomodats als despatxos de poder". I això ens diu és "Una percepció que no és del tot certa però que ens imposa allunyar-nos del conservadurisme on, en part, ens hem instal·lat i fer, de nou, polítiques valentes i modernes".

Així, per a Tarradellas "Un projecte polític que es vol hegemònic -en la forma de ser hegemònic al segle XXI, i que vol mantenir el lideratge al si de la societat catalana, ha de ser capaç de destruir aquesta imatge d'albergar persones a la recerca espúria del poder i retornar a les fonts originals del 'Construïm una Catalunya per a tothom' tot posant en qüestió la intocabilitat i pervivència de certes elits" i que "La dicotomia, doncs, és entre esdevenir actors polítics al servei d'una Catalunya moderna, engrescadora i atractiva o la cronificació que percep la ciutadania i bona part dels militants i simpatitzants del darrer quart de segle: burocratitzada, que es mira massa el melic, i en la que massa dels nostres responsables polítics han estat més pendents de mantenir el seu estatus polític personal que de treballar al servei d'un projecte polític col·lectiu; la del de figurar més que de treballar, i la de maquinar al si del partit per mantenir els respectius regnes de taifes, en comptes de mostrar una actitud de servei i responsabilitat transversal, d'acord amb el mandat democràtic que rebem del nostre electorat".

Tarradellas creu que la nova convergència ha de:

- La Convergència del segle XXI, precisament com a moviment de confluència, no pot caure a la trampa d'haver de definir-se de dretes, centre o esquerra. El nostre estadi nacional no pot regir-se per una distinció ideològica clàssica perquè estem en un període predemocràtic on el principal mandat és, precisament, superar aquestes diferències per garantir una unitat d'acció majoritària que ens permeti evidenciar una majoria social favorable a l'establiment de la República Catalana.

- Convergència ha de desterrar qualsevol ombra d'oportunisme polític, clientelisme i amiguisme, i ha de ser identificada amb allò que caracteritza la immensa majoria dels nostres votants i militants: la cultura de l'esforç i del treball, de l'estalvi racional (la pometa per la set en deien), del respecte i de l'educació;

- Els que s'omplen la boca amb poder popular haurien de visitar les nostres assemblees locals per veure on són les classes populars en el nostre mapa polític. On són les persones que obren i tanquen la botiga cada dia, la petita i mitjana empresa, els nostres autònoms, el camp que conreen els nostres pagesos i els nous catalans que forma el professorat. Això és el que reivindiquem: una essència social coherent amb el nostre compromís nacional. Aquesta és el nostre fonament ideològic i aquest és el nostre compromís polític. Defensar aquests valors en tots i cadascun d'aquest col·lectius, el gruix del país, és la nostra prioritat per sobre de les grans corporacions i de les elits locals i internacionals. Unes elits dominants que no han deixat de ser les mateixes que vàrem veure des del 39 i durant el franquisme, amb la incorporació de petits grups en tot, tot l'entramat autonomista.

- La nova Convergència podria tenir un secretari general de 60 anys -si és que decidim que cal aquesta figura- si les formes de fer són de construcció, de mèrit, de pensament renovat. No tindria sentit un jove de 35/45 anys amb formes de fer i comportaments propis de la vella política (el sectarisme, el conservadorisme, l'amiguisme o la conxorxa), que en menor o major mesura han format part del nostre partit, sobretot, en les darreres dues dècades.

- En el nostre futur és clau la transparència. Precisament per contrarestar les acusacions infundades de què som víctimes, però també aquelles que hem d'assumir i desterrar. I part d'aquesta transparència passa per assumir les contradiccions que implica ser una formació política hegemònica, de govern i majoritària

- El nostre projecte, és clar, ha d'ajudar a incrementar la base social de l'independentisme. Però no a base de renúncies ni de mantenir o incorporar partidaris de terceres vies que només han servit per estavellar tot tren que hi ha circulat.

- Cal dir ben alt que Convergència és clau a Barcelona i que aquesta és la millor marca per identificar el procés arreu del món. Però aquesta consideració i aquest esforç polític no pot anar en detriment de la concepció integral de la nació. Les comarques i el territori en són part essencial en el dia a dia i no només el mercat de votants que es va a buscar a l'hora dels comicis.

- Ara, potser com mai a la nostra història, correm el risc de voler amagar el nostre passat i els qui l'han protagonitzat, per preservar el futur. Res més equivocat. En el camp personal tothom ha d'assumir la responsabilitat dels seus actes i pagar les penyores que pertoquin. Però hem d'estar orgullosos del nostre passat i distingir el gra de la palla. Honorar, respectar i mantenir viva la memòria de totes les persones que han fet de la nostra història una història humana: des del militant de base fins als consellers i presidents que han protagonitzat la nostra trajectòria.

I conclou "la nova Convergència serà la suma de la seva història, de la seva essència interclassista, de la seva transversalitat ideològica, del seu compromís polític amb el procés d'independència, d'una renovació que sigui real i no fingida, de la transparència, de la capacitat d'incorporar i escoltar noves veus, de l'assumpció íntegra de la nació; i, sobretot, d'una determinació insubornable i innegociable per dotar els homes i les dones de Catalunya de les millors eines per encarar el seu futur i el de les generacions que vindran. Per això vam néixer i per això som del tot imprescindibles".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat