Indica publicitat
Dilluns, 18 de juny del 2018
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 d'octubre del 2016 | 12:56
Recull de premsa · Política catalana

Vives: "Catalunya s'enfronta a la maquinària d'un estat que ha decidit no donar treva a la voluntat majoritària del poble de Catalunya"

En un article a l'Ara Antoni Vives ens diu  respecte a la hipotètica  creació d'un partit polític que prengués com a base Junts pel Sí  que "no hi ha ni talent ni voluntat suficient per encarar el repte, i que aquest gran partit, fill de l'embranzida dels darrers anys, no sembla possible".

Tot i això, afirma Vives que "el suïcidi de Convergència Democràtica de Catalunya obre la porta a la configuració d'aquesta força central a la política del país: catalanista, liberal, social, centrada en l'esforç personal i col·lectiu, independentista, cosmopolita... CDC és morta per culpa de l'afer Pujol... però no només: és morta perquè el catalanisme de retrovisor que propugnava Pujol és mort. I que consti que, com explica molt bé en Jordi Amat en els seus llibres, el triomf del catalanisme pujolista es plasma en el dia a dia, a les escoles i els centres de treball. El consens catalanista no és un fenomen climàtic, sinó el resultat de la combinació d'unes polítiques determinades amb els desitjos i esperances d'un poble que, majoritàriament, se sentia en la necessitat de reforçar els trets comunitaris i d'identitat que el defineixen".

I es pregunta aquest si "el país és prou madur per entendre que no hi ha política de veritable canvi sense un o dos grans partits aglutinadors dels anhels col·lectius".

I afegeix al respecte "En aquest escenari, els nous personatges públics de la ex-CDC, del nou PDC, és a dir Marta Pascal i la seva executiva, han de donar la cara i han de demostrar que no són titelles de les estratègies fixades pels seus grans. La direcció del PDC no ha de ser una JNC encoberta fent de tapadora dels que veritablement controlen (controlarien) els fils del partit. Marta Pascal ha de seu prou valenta per obrir el partit a persones amb talent i força suficient perquè faci, altre cop, d'aglutinador, de pal de paller, de paret mestra, de casa gran. Per fer-ho cal intel·ligència i cal molt de talent. Cal comprendre què és el que cadascú és capaç d'arrossegar i d'aglutinar. Cal fugir de la ferida, cal fugir de l'actitud victimitzant i de les declaracions previsibles. Per molt que l'adversari estomaqui, que ho farà i molt fort, el PDC ha de ser el partit del camí nou, el partit que sumi i que no s'aturi en allò que tothom espera. Marta Pascal, David Bonvehí i els qui els acompanyen han d'esforçar-se a comprendre que la utilitat del partit passa per espais que van molt més enllà del que ara mateix signifiquen les seves declaracions. Hi ha centenars, milers de persones que, més o menys allunyades del que significava CDC, esperen que el pes específic, que la gravitas dels dirigents, generi aquest element d'atracció que tant necessitem per construir una eina útil, i no només l'eco d'un passat que no pot tornar".

Acaba Vives afirmant "Hi ha hagut qui ha criticat la joventut de la direcció del PDC. Jo, en canvi, la lloo i penso que només aquesta joventut lliure i sense compromisos pot comprendre fins a quin punt és clau comptar amb el talent de la seva mateixa generació, i de les altres. Catalunya s'enfronta a la maquinària d'un estat que ha decidit no donar treva a la voluntat majoritària del poble de Catalunya expressada al Parlament del nostre país. Aquest enfrontament no acabarà bé si no es donen dues circumstàncies. Primera, si no existeix una força política majoritària i centrada, que representi la majoria social del país. Segona, si aquesta força no aconsegueix aglutinar el talent disponible al país, si aquesta força no s'obre i no fa una crida activa, conscient, a incorporar-lo. Ni un Junts pel Sí ara irreproduïble, ni la presidenta del Parlament que exigia a crits que Mas posés les urnes, ni una ERC flirtejant amb el món de Podem no poden representar el que podria representar un Partit Demòcrata Català que sumés joventut, talent i experiència a parts iguals. El repte és per a qui el dirigeix, i per a tots nosaltres"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat