Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de gener del 2012 | 16:58
Recull de premsa · Política

"A la intel·ligència de l'Estat hi hem oposat molta ingenuïtat, molta lírica grandiloqüent, molta pirotècnia profètica"

Joan Manuel Tresserras alerta que "afeblir el catalanisme sobiranista constitueix la prioritat del bloc espanyolista [...] I disposen de suficients recursos per assolir els seus objectius".

A 'Intel·ligència i diplomàcia", publicat a l'Ara, l'exconseller Joan Manuel Tresserras critica la decisió de tancar delegacions catalanes del Govern de la Generalitat i destaca que el catalanisme i el sobiranisme ha de canviar la seva actitud ingènua davant la intel·ligència d'un Estat que busca la "consolidació definitiva de l'estat nació".

Tresserras recorda que l'estat espanyol "ha sabut que la seva prioritat política era resoldre el problema català", un fet al que, en general, "hi ha donat resposta combinant el recurs a la força amb el pacte de vassallatge amb algun interlocutor autòcton de confiança ". L'exconseller afirma "l'actual tensió entre Catalunya i Espanya és la més preocupant des de la perspectiva de l'Estat" des del 1931. "Totes les forces polítiques que conceben Espanya com la seva identificació primordial i el seu escenari polític de referència ho tenen clar", afirma Tresserras, que afegeix que "els aparells de l'Estat, inclosos els serveis d'intel•ligència, també. És el seu projecte històric. És la seva lògica".

El comunicòleg adverteix que "afeblir el catalanisme sobiranista constitueix la prioritat del bloc espanyolista articulat al voltant de l'Estat", un objectiu pel qual "disposen de suficients recursos humans i materials" per assolir-los. De fet, diu Tresserras, "la consciència de la gravetat del moment en la relació Espanya-Catalunya ha fet extremar la cautela de l'Estat i concentrar la màxima intel·ligència política en la partida", en un "fil conductor únic que busca restringir la capacitat catalana d'autogovern".

En aquesta disputa, diu l'exconseller, la "desigualtat de forces és evident". "Molts dels factors de desigualtat de la partida no poden ser corregits per simple voluntat política –explica Tresserras- però hem de protegir els instruments assolits". En aquest sentit, l'exconseller reivindica la importància de les delegacions i afirma que "no podem renunciar a tenir una relació directa amb el món", ja que "si ens expliquen els nostres adversaris és perquè tenim un dèficit de presència internacional. No hem de tancar ambaixades perquè potenciar i incrementar les oficines polítiques, econòmiques i culturals a l'exterior és una prioritat. [...] Ningú no ens representarà millor que nosaltres mateixos".

Tresserras conclou que "durant aquests darrers anys, a la intel•ligència de l'Estat (¿com en dirien, sinó, del dèficit fiscal acumulat?) hi hem oposat molta ingenuïtat, molta lírica grandiloqüent, molta pirotècnia profètica. Caldrà audàcia i valentia per construir l'estat i soldar la nació, però no n'hi haurà prou. Jordi Carbonell, amb anticipació clarivident, va popularitzar la proclama: "Que la prudència no ens faci traïdors". Que la ingenuïtat i la manca d'intel·ligència tampoc".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat