Indica publicitat
Dimarts, 17 de gener del 2017
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 4 d'octubre del 2016 | 10:14
Recull de premsa · Política

Borja de Riquer: "Què se'n va fer de la nació de nacions?"

En un article a l'Ara  el catedràtic d'Història Contemporània de la UAB, Borja de Riquer, explica que "Durant la Transició espanyola i per a donar justificació al nou estat de les autonomies, configurat a la Constitució de 1978, es divulgà la idea que la nova Espanya democràtica era una "nació de nacions".

Així, ens diu "Es tractava, evidentment, d'una clara invenció ; d'una nova fórmula política que pretenia ser una visió conciliadora entre els qui rebutjaven la idea de la nació única i els qui no volien reconèixer la plurinacionalitat de la societat hispànica. Hom defensava l'existència d'una gran nació, Espanya, que era alhora política i cultural, que coexistia harmònicament amb unes subsidiàries nacions culturals -Catalunya, Euskadi i Galícia-. Els seus promotors sostenien que calia divulgar aquesta idea per a enfortir el model de l'estat de les autonomies i també per a justificar la presència del termenacionalidades, inclòs, no sense problemes, dins l'article 2 de la Constitució".

I afegeix al respecte que "La invenció, però, fou rebutjada per molts historiadors, que la consideraren una hàbil manera política de no afrontar el caràcter plurinacional de la societat espanyola. Tampoc no fou acceptada pel món del catalanisme i del basquisme, que van percebre de seguida que les seves societats serien considerades només nacions culturals, un segon nivell sense gaire capacitat política".

El catedràtic s'exclama que tot i l'ambigüitat d'aquesta fórmula aquesta "fou liquidada radicalment per l'ofensiva nacionalista del Partit Popular, una acció que va comptar amb l'acceptació tàcita dels dirigents del PSOE. Només Gregorio Peces-Barba va aixecar la veu per protestar. En efecte, ja fa dotze anys, el febrer del 2004, en un article intitulat " Las dos Españas ", aquest polític i jurista blasmà amb vehemència la política del segon govern de José María Aznar per voler-se carregar la idea d'Espanya com a nació de nacions" i de que "El govern presidit per Mariano Rajoy ha seguit aquests darrers cinc anys el camí iniciat per Aznar, s'ha obsessionat a renacionalitzar el país, ha impulsat una política uniformista i centralitzadora i amb aquesta actitud ha trencat el pacte o consens constitucional, com anunciava Peces-Barba. Avui, dins la panoràmica espanyola, gairebé ningú ja no parla d'aquella ambigua idea de la nació de nacions. Ha estat abandonada pels seus promotors, que s'han deixat desbordar pels vehements propagandistes de la nació única, dels qui sembla que vulguin tornar als enfrontaments entre les dues Espanyes".

 

I conclou "El terme nacionalidades i la mateixa idea de nació de nacions han estat formes equívoques derivades del pacte constitucional de 1978. Van ésser emprades per a denominar les nacions preexistents, i diferents de l'espanyola, a les quals no es volia reconèixer com a subjectes de sobirania política. Amb el temps, però, les ambigüitats queden desemmascarades i es retorna a una realitat que alguns no volen admetre. I així estem"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política
Culla: "García Albiol, proposa que l'Estat contraataqui amb dues mesures: que la Roja jugui més a Catalunya i traslladar l'Institut Cervantes a Barcelona"
Recull de premsa · Política catalana
Sellarès:"No acceptarem sotmetre'ns als dogmes de fe espanyols. La majoria social catalana ja no ho entendria"
Recull de premsa · Política catalana
Sáez: "L'hipòdrom del PDECat"
Recull de premsa · Política catalana
Rahola: "Què fan obrint l'inútil debat de la candidatura? Era necessari? Quina pressa tenen per obrir un meló tan desestabilitzador?"
Recull de premsa · Política catalana
Xirgu: "Tenir un president que no està lligat de peus i mans em costa d'entendre que no sigui un avantatge"
Recull de premsa · Política catalana
Grau: "Va deixar clar que s'hi posava per portar el país a un referèndum, per portar-lo a les portes de la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Soler:"La qüestió principal és què farà aquesta nova força central del sobiranisme si la principal raó de la seva existència -la independència de Catalunya- no es desencalla en aquest apassionant 2017"
Recull de premsa · Política catalana
Àlvaro: "Atès que Puigdemont s'ha posat data de caducitat i que el referèndum sembla impossible, qui haurà de reescriure el procés serà Junqueras"
Recull de premsa · Política catalana
Jordi Muñoz: "Independència: l'espectre de l'empat infinit"
Opinió · Política catalana
Carta oberta de Miquel Sellarès, president del CEEC: No aconseguireu embrutar-me!
Indica publicitat
Av. Gaudí, 13 1r 2a
08025 Barcelona
(+34) 93 454 97 02
(+34) 93 454 97 03
redaccio@tribuna.cat