Indica publicitat
Dissabte, 24 de setembre del 2016
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de juny del 2016 | 11:43
Recull de premsa · Política

Culla: "La sort dels no-nacionalistes"

En un article a l'Ara l'historiador i periodista, JoanB. Culla, repassa com de diferent són tractats aquells als que es titlla de "nacionalistes" versus els que no ho són. Així per a Culla "Els primers som carrinclons, atàvics, agressius, localistes, tribals, amb una inclinació innata cap a les actituds excloents i totalitàries, i a més anem coberts de caspa i fem pudor

d'aixella. Els no-nacionalistes, en canvi, són moderns, cosmopolites, oberts, cordials, progressistes, cultes i viatjats, i a sobre sempre semblen acabats de sortir de la dutxa, frescos i amb un desodorant d'aquells que no t'abandonen".

Culla es dedica a desgranar alguns exemples d'aquesta afirmació:

Així "en el terreny del futbol. Si els nacionalistes (no és el meu cas, però vaja...) s'identifiquen amb el Barça, o amb aquella pobra selecció catalana que juga un partit de costellada cada any, i acudeixen a animar-los o a celebrar-ne les victòries amb exhibició d'estelades, no tan sols arriben les multes de la UEFA, sinó que els plouen les acusacions d'estar "polititzant el futbol", de "dividir l'afició", d'excloure els que pensen diferent, d'incitar a la violència..." mentre que "quan els no-nacionalistes s'apunten a la cosa futbolística, i abracen amb fervor la causa de la roja, i fins i tot un aspirant a la presidència del govern s'enfunda la samarreta de la selecció espanyola per imitar Manolo el del Bombo, i partits parlamentaris organitzen litúrgies col·lectives de seguiment de l'Eurocopa enmig d'una apoteosi de banderes independentistes espanyoles (què és la rojigualda, si no això?), ningú no diu que estiguin potinejant políticament un esport, ni convertint els símbols col·lectius en patrimoni d'un o uns partits determinats, ni estimulant la intolerància...".

I pel que fa als referents històrics afirma "És a dir, apel·lar al 1714 com a font de legitimitat del sobiranisme català és un anacronisme i una bajanada. Retrotraure's al 1707 per reivindicar l'espanyolitat de Gibraltar -que rebutgen el 99% dels seus actuals habitants- resulta un plantejament just, democràtic i del segle XXI. Encara dimecres passat, a La Razón, un columnista afirmava, rotund, " que Gibraltar es territorio español y que se trata de un territorio ocupado militarmente por Reino Unido". I em vaig recordar d'una frase de José Antonio Primo de Rivera que ens feien aprendre de memòria a l'escola: " España limita al surcon una vergüenza".

Sobre la legitimitat d'una plataforma ens diu Culla que "Quan, a Catalunya, hi ha hagut algun plantejament ideològicament transversal en defensa dels drets col·lectius (per exemple, l'editorial periodístic conjunt del 2009), els no-nacionalistes hi han vist un unanimisme de tuf totalitari, incompatible amb la democràcia. Quan s'ha configurat una (fràgil) majoria parlamentaria independentista entre Junts pel Sí i la CUP, els no-nacionalistes ho han descrit com un poti-poti espuri, antinatural i monstruós" mentre que pel contrari 
"dimarts passat a Madrid l'acreditada plataforma no-nacionalista Libres e Iguales va organitzar un acte per demanar unitat enfront del "desafío separatista". Hi van intervenir personatges com José María Fidalgo (que prové del comunisme) o Joaquín Leguina (exmilitant del Front d'Alliberament Popular) i Rodolfo Martín Villa (antic jerarca del francofalangisme). Però ningú no va trobar que aquell fos un còctel indigerible, ni que ordir unanimitats per damunt de diferències ideològiques tan grans fos propi dels plantejaments feixistes. Ser no-nacionalista comporta aquest immens privilegi: que estàs per damunt de tota sospita".


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat
Av. Gaudí, 13 1r 2a
08025 Barcelona
(+34) 93 454 97 02
(+34) 93 454 97 03
redaccio@tribuna.cat