Indica publicitat
Divendres, 3 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de març del 2016 | 13:43
Recull de premsa · Política

Culla: "Afinitats electives"

En un article al País l'historiador Joan B. Culla ens parla del "francofalangista irredempt"  José Utrera Molina "va publicar a l'Abcl'article titulat España desamparada: una crida per "evitar les terribles conseqüències d'un nou front popular", presumpta aliança que "propugna la liquidació de l'essència d'Espanya, de les forces armades, de les tradicions i les banderes...".

"He de proclamar —escriu un angoixat Utrera— la meva profunda preocupació davant del perillós abisme que s'obre en l'horitzó proper de la meva pàtria".

També repassa Culla altres manifestacions d'Utrera "un govern amb Podem portaria Espanya "altra vegada cap a una guerra civil". "M'ofereix més simpatia Ciutadans", concloïa. Això últim no és estrany, si recordem que el 26 de setembre passat (vigília dels comicis catalans del 27-S), Utrera va publicar en un digital amb nom expressiu (Arriba) una peça titulada Cataluña nunca dejará de ser española, en què es podia llegir: "Estem en vigílies d'un esdeveniment inigualable, d'una traïció que posa els pèls de punta (...). Jo acuso el senyor Mas de traïdor".

En tot cas, la irrupció del senyor Utrera —aquest vell paladí de la "democràcia orgànica"— en l'insòlit escenari de bloqueig que ofereix ara mateix la política parlamentària espanyola m'ha suscitat una modesta reflexió. Des de fa dècades, des de molt abans de l'eclosió sobiranista, periodistes, articulistes i fins i tot historiadors han estat buscant elements objectius (contactes, idees, afinitats...) que connectin el nacionalisme català amb el feixisme, el nazisme, etcètera. Els resultats de l'esforç són menys que minsos"
ens diu Culla.

I conclou "En canvi, no sembla que hagi atret gairebé ningú la tasca de reconstruir la genealogia del nacionalisme espanyol, partint de les seves expressions actuals (el PP, Ciutadans, bona part del PSOE) i remuntant-se fins als orígens i les fonts inspiradores, més sovint uniformades de caqui o de blau bergara que vestides amb camisa blanca i corbata. I mira que seria una tasca fàcil, quan el falangista Utrera pot simpatitzar amb Ciutadans sin cambiar de bandera!"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat