Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de abril del 2011 | 17:28
Recull de premsa · Política

J. Gifreu: "El debat sobre la independència no fugirà fins al dia del referèndum"

"El país viu aquest abril l'esclat de la primavera". Així ha iniciat Josep Gifreu, professor de comunicació de la UPF, el seu article publicat aquesta setmana a El Punt, on hi sentencia que Catalunya ha traspassat un punt de no retorn.

Josep Grifeu

"Una cosa és certa: el debat sobre la independència de Catalunya s'ha instal·lat amb normalitat en l'agenda pública i en l'agenda política de partits i ciutadans, i no en fugirà fins al dia del referèndum" ha indicat l'autor de l'article, qui també ha explicat el per què d'aquesta realitat.

"Nacionalment parlant, el nostre país presenta ara un paisatge nou. [...] El procés de les consultes sobre la independència culminava el 10-A amb resultats espectaculars. La conversió de Jordi Pujol donava ales al moviment. Artur Mas declarava votar sí el 10-A a Barcelona [...]. Després, seguien una proposta de llei per la independència impulsada per SI, una ILP per un referèndum d'independència i l'anunci de constitució el 30 d'abril d'una Assemblea Nacional per a l'Estat propi" ha dit.

Davant d'aquest panorama, Gifreu ha insistit en que encara se senten veus, però, que davant aquestes evidències "reprenen el discurs deslegitimador des de tots els flancs" de la forma més "barroera" i "sibil·lina", a través del qual "reinventen relats antics sobre les maldats dels separatistes": "Comentaris editorials i no editorials, que han envaït premsa, ràdio i televisió, confidencials i blocs, especialment després del 10-A, en un únic sentit: deslegitimar el dret a decidir."

Gifreu ha conclòs que el debat sobre la independència de Catalunya també ha deixat diagnòstics i pronòstics "lúcids i valents d'intel·lectuals que ajuden a confiar en l'emergència de corrents d'opinió, no dic favorables a la separació, però sí almenys respectuosos davant l'exercici del dret a decidir". En aquest aspecte, Gifreu ha citat un article del "constitucionalista Javier Pérez Royo" publicat a El País i titulat Giro soberanista (16-4-11), on hi indica que "la Constitució espanyola havia deixat definitivament de ser considerada com a pròpia pel nacionalisme català", i també ha citat una columna del sociòleg Manuel Castells publicada a La Vanguardia (La utopia independentista, 16-4-11), en la qual l'autor parla del procés cap a la independència de Catalunya "com un horitzó que ja habita avui en la ment de molts catalans".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat