Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 9 de gener del 2012 | 16:33
Recull de premsa · Política

"És l'avenç del catalanisme cap a posicions més sobiranistes allò que plantejarà a Mas un dilema històric: o Pujol o Salmond"

"Molts catalans voldríem sentir del president paraules semblants a les que va dir Salmond: 'Cap polític de Londres no determinarà el futur de la nació escocesa'".

A l'article 'L'any del president Mas', publicat a El Punt Avui, el professor Josep Gifreu afirma que el 2012 "marcarà profundament el destí del país", i Mas "sap que aquest any es jugarà davant propis i estranys la credibilitat del seu lideratge polític personal" i la de CiU "com a eix central del catalanisme".

"Però és justament l'avenç del catalanisme –afirma Gifreu- cap a posicions més sobiranistes allò que plantejarà a Mas un dilema històric: o Jordi Pujol o Alex Salmond. O jugar a regatejar amb Madrid i el PP espais d'acció [...] o assumir l'única via d'emancipació nacional homologable a Europa, l'horitzó d'un referèndum per la independència".

En aquest sentit, el professor considera que el discurs de Mas de cap d'any es va quedar curt: "no n'hi ha prou d'anunciar que la boira s'esvairà i que llavors la barca arribarà a port. Perquè, a quin port vol arribar? [...] On és el pla B?". Amb tot, i a pesar de les retallades i els ajustos pressupostaris, Mas manté alts nivells de confiança, un fet que li permet "assumir un lideratge polític que ningú li pot discutir". En aquest sentit, el president, diu Gifreu, "té tot un any al davant per liderar la recuperació econòmica, però sobretot per estrènyer l'aliança amb ERC i ICV i preparar la consulta del nou pacte fiscal amb data definida".

El professor conclou que si Mas no té èxit amb el pacte fiscal, "el seu lideratge a Catalunya, a Espanya i a Europa resultarà greument afectat"; i mentrestant, "una àmplia majoria" dels catalans "voldríem sentir en algun moment" paraules semblants de les que va dir Alex Salmond: "Cap polític de Londres no determinarà el futur de la nació escocesa."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat