Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de maig del 2011 | 18:41
Recull de premsa · Política

H. L. Bofill: "Ens hem de preguntar per què som incapaços de canalitzar les transformacions socials en nacionals"

El professor de dret de la Universitat Pompeu Fabra, Hèctor López Bofill, ha sentenciat que "el moviment dels indignats a la plaça Catalunya i, simptomàticament, a la Puerta del Sol, reprodueix anhels que ho volen transformar tot menys la mateixa estructura de l'Estat".

Héctor López Bofill

A un article publicat al diari AVUI, López Bofill ha denunciat que aquest moviment compta amb la "complicitat irresponsable" d'alguns actors polítics i intel·lectuals de l'esquerra catalana "de vegades autoanomenada "catalanista", que recolzen totes les lluites antiglobalitzadores, però que miren cap a una altra banda quan la reivindicació de drets es concreta en el dret a l'autodeterminació". 

L'autor de La revolució catalana? ha explicat que en el cas de les acampadas a la Puerta del Sol, "unes protestes que de vegades freguen la catalanofòbia", la forta aversió "a la pluralitat nacional i a qualsevol insinuació que posi en perill la unitat de l'Estat palpita en la grotesca demanada de circumscripció electoral única espanyola", així com també als comentaris al Twitter d'alguns dels manifestants: "Entre dijous i divendres de la setmana passada, quan a Barcelona es començava a reclamar que el motiu spanish revolution fos substituït per catalan revolution, des de Sol es queixaven dient que "ya estáis con la independencia; No os carguéis la intención de la acampada; no mezcléis la política", tot identificant, doncs, la reclamació sobiranista amb el sentit més pejoratiu de l'activitat política –a la qual ingènuament, o amb tota la mala intenció, ells creuen no dedicar-s'hi". 

En aquest aspecte, l'autor de l'article ha dit que "si té algun sentit que prosperi la revolta dels "indignats" a Catalunya, només és si deriva cap a un moviment que aplegui les reivindicacions socials amb les reivindicacions nacionals", un moviment que, segons López Bofill ha de enarborar "els ideals de justícia, d'igualtat i de llibertat individual i col·lectiva". No haver assolit aquest nivell, però, ha provocat la reacció de López Bofill: "Des del catalanisme ens hem de preguntar per què, tenint un pes social molt superior al d'altres moviments, som incapaços de canalitzar les energies per propiciar que els anhels de transformació social desemboquin en una transformació nacional". La resposta: "Des del mateix país es drecen poderosos dics de contenció que, quan la situació es troba oberta i a punt de rebentar, acaben reconduint les aigües cap a l'ordre espanyol".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat