Indica publicitat
Diumenge, 7 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de abril del 2011 | 19:05
Recull de premsa · Política

Egaña: "Bascos i catalans tenim molts números per al proper disseny [d'enemic interior]"

L'historiador Iñaki Egaña ha analitzat en un article al diari Gara la decisió del Suprem de no permetre la legalització de Sortu i la configuració que farà l'estat d'un nou enemic interior després d'ETA.

Iñaki Egaña

Egaña no considera gens sorprenent la decisió del TS, ni tan sols "la introducció de recursos literaris en els arguments, com si els jutges fossin tertulians d'Intereconomía".  "Vergonya de justícia", afirma l'autor, que diu que pensava que "l'Audiència Nacional era el tribunal d'excepció" per la seva "continuïtat manifesta amb l'excepcional franquista", però que ara s'adona que "els excepcionals són encara més, entre d'ells el Suprem".

Egaña considera que no és a l'esquerra abertzale a qui li cal temps per veure si ha fet el pas definitiu; sinó que "qui necessita temps per assumir canvis és l'Estat. Mentre no assimili el canvi ja produït –diu l'autor- Sortu i qui vingui seran il·legals". En aquest canvi, s'haurà de definir de nou l'enemic interior d'Espanya, aquell que serveix per "cohesionar a la societat teòricament afectada". "Qualsevol manual de contrainsurgència", assenyala l'autor, diu que "a l'enemic cal identificar-lo per poder demonitzar-lo".

En aquest sentit, Egaña repassa els diferents enemics interiors que ha tingut Espanya en les darreres dècades, uns enemics que "han anat intercanviant-se en funció dels interessos de l'Estat". Els "moros liderats per Abd el Krim" van ser "els primers dimonis", recorda l'autor, que afegeix que després van venir els comunistes, fins que, en plena transició, "l'enemic va canviar de nom i es va anomenar ETA". Egaña relata que "la teorització d'aquests conceptes [...] correspon als serveis secrets espanyols i als seus ideòlegs".

"Avui, amb els pilars ideològics remoguts [...] el nucli del CNI ha de definir de nou 'l'enemic' interior. I per això necessita una temporada" per concertar-lo. "Tinc la impressió –conclou Egaña- que, per l'activitat del CNI, les iniciatives del think tank com la FAES, [...] la quasi inexistència de sectors progressistes, el domini dels neocons, [...] la submissió socialista, la bel·ligerància dels mitjans de comunicació, etc, bascos i catalans tenim molts números per al proper disseny. Espanya és molta Espanya".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat