Indica publicitat
Dijous, 4 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de maig del 2011 | 16:34
Recull de premsa · Política

J. B. Culla: "Allò que s'ha esfondrat és l'intent de reduir el mapa polític al binomi dreta-esquerra"

L'historiador Joan B. Culla ha assegurat que la reconquesta de CiU de la majoria absoluta a les diputacions de Girona i Lleida ha fet evident un "greu error" del PSC, ERC i ICV: "Creure que CiU era un muntatge caciquista, una simple màquina de poder".

Joan B. Culla

A l'article Es col·lapsa una fórmula equivocada Joan B. Culla ha instat ERC i els socialistes a "reflexionar molt" després de les eleccions municipals del passat 22 de maig: "Allò que s'ha esfondrat per una llarga temporada és l'intent de reduir el mapa polític català al binomi dretes-esquerres, com si la diversitat de sentiments identitaris i de projectes nacionals no existís".

A l'article, l'historiador ha explicat que l'aposta comuna entre socialistes, republicans i ecosocialistes que va caracteritzar el govern d'entesa i els posteriors tripartits ha estat "escombrada" en les seves versions locals i provincials aquesta jornada 22-M, "i ho han fet amb un contundència proporcional a la imatge d'articficiositat i pura ocupació de càrrecs que els pactes PSC-ERC o PSC-ERC-ICV van projectar sobre el territori".

"La fórmula tripartida -ha explicat Culla- pretenia bandejar la polaritat entre Catalunya i Espanya i organitzar la política del Principat al voltant de l'eix esquerres-dretes. Això, combinat amb el vell dogma segons el qual Catalunya és intrínsicament d'esquerres, havia de permetre al tercet PSC-ERC-Iniciativa perpetuar-se en el poder institucional arraconant una CiU sistemàticament descrita com a 'la dreta'".

Amb tot, l'autor de l'article ha anat més enllà i ha conclòs que aquest esquema "no buscava tant sols el control de la Generalitat, sinó encara més redibuixar la fesonomia política del país [...]. És així com els tripartits van proliferar des de Reus a Girona passant per Manresa".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat