Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 d'octubre del 2011 | 17:11
Recull de premsa · Política

L. Borràs: "La independència és un estat d'emancipació política, econòmica i cultural"

"Potser no cal apel·lar al sentimentalisme, sinó al pragmatisme més radical que, en temps de crisi, és doblement necessari. En un món global la independència no ha de ser una qüestió (només) d'identitat".

Laura Borràs Castanyer

La doctora en filologia romànica per la UB, Laura Borràs Castanyer, ha explicat a un article a El Punt - AVUI que fa uns anys l'independentisme "era titllat, en converses públiques i privades, d'estirabot somiatruites" i es parlava de l'expressió quatre gats "per minimitzar el seu possible impacte social i, alhora, amb la intenció perversa de neutralitzar-ne la càrrega ideològica".

A l'article L'independentisme no nacionalista l'autora ha dit que a dia d'avui "els quatre gats han obeït els preceptes divins de créixer i multiplicar-se, perquè aquells joves utòpics s'han fet grans (i fins i tot respectables!) i molts d'ells, si no han entrat en política, sí que s'han manifestat políticament". La doctora, però, ha apel·lat a l'independentisme no nacionalista, l'anomenat independentisme pragmàtic: "¿Per què tenint un PIB equiparable al de diversos països benestants, el nostre nivell de benestar real és molt inferior al de moltes regions espanyoles? La riquesa que Catalunya genera no és sinònim de benestar. [...] Aquesta constatació fomenta l'independentisme pragmàtic, el no nacionalista".

La riquesa que Catalunya genera no és sinònim de benestar"

"Un espanyol emigrant, com n'hi ha tants, no deixa de sentir-se espanyol pel fet que visqui a l'estranger, però en canvi mira pels seus interessos allà on viu, cotitza i rep serveis pels quals paga. Per què aquí hauria de ser diferent?" s'ha qüestionat Borràs. "Potser no cal apel·lar al sentimentalisme ─ha conclòs─, sinó al pragmatisme més radical que, en temps de crisi, és doblement necessari. En un món global la independència no ha de ser una qüestió (només) d'identitat".

Finalment, Laura Borràs ha preguntat si "ens n'adonarem, que la independència és un estat d'emancipació i sobirania política, econòmica i cultural que ens cal com ha calgut a tots els qui van poder-se desfer del llast d'un estat que espolia?" i ha sentenciat que la societat civil "va un pas davant dels polítics": "Ara ens calen polítics que vulguin entrar a la història fent una aportació significativa al seu país: fent possible la independència de Catalunya".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat