Indica publicitat
Diumenge, 31 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 31 d'octubre del 2011 | 16:26
Recull de premsa · Política

Muñoz: "Les enquestes del CEO són molt millors que la majoria de les que es publiquen als mitjans"

"No deixa de resultar sorprenent que es posin en qüestió les seves enquestes per part de qui n'encarrega i en publica unes que es fan amb uns estàndards de qualitat molt inferiors".

Jordi Muñoz

El politòleg Jordi Muñoz ha denunciat a un article al diari Ara "l'últim episodi" referent als atacs sovint infundats a resultats d'enquestes electorals: les crítiques al Baròmetre de tardor del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). "Deuen ser els nervis preelectorals ─ha indicat─, perquè fet i fet els resultats no són gaire diferents dels d'altres enquestes, incloent-hi les publicades pels protagonistes d'algunes de les crítiques més irades

A l'article Les enquestes del CEO: una realitat incòmoda, Muñoz ha indicat que un dels focus de la polèmica "són les dades d'intenció de vot de l'enquesta": "Com s'ha intentat explicar diverses vegades, els resultats publicats pel CEO no s'ajusten al que apunten altres estudis perquè la institució pública no fa estimacions de vot, sinó que presenta només la intenció directa de vot". L'autor de l'article ha defensat que el CEO "presenta unes dades d'intenció directa de vot" com a conseqüència d'una decisió política "presa, precisament, per blindar el CEO de possibles crítiques".

El CIS sí que aplica un model d'estimació de vot i, en conseqüència, acostuma a ser criticat per els qui es consideren perjudicats per les enquestes"

Muñoz ha denunciat la pràctica en les enquestes del CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas), el qual "sí que aplica un model d'estimació de vot i, en conseqüència, acostuma a ser criticat per aquells que es consideren perjudicats per les enquestes": "Amb la decisió [del CEO] de publicar només la intenció directa de vot es volia evitar repetir el cas espanyol [CIS] [...] que, amb un marge d'arbitrarietat tan gran, la sospita de biaix polític en les dades presentades és gairebé inevitable".

"Certament, ─ha conclòs Jordi Muñoz─ les enquestes no són perfectes, però les del CEO són molt millors que la majoria de les que es publiquen als mitjans de comunicació: per grandària i disseny de la mostra, pels controls de qualitat [...]. Potser sí que el CEO podria optar per fer menys estudis i incrementar-ne la qualitat, però no deixa de resultar sorprenent que es posin en qüestió les seves enquestes per part de qui n'encarrega i en publica unes que es fan amb uns estàndards de qualitat molt inferiors".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat