Indica publicitat
Divendres, 10 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de març del 2012 | 19:07
Recull de premsa · Política

Pere-Oriol Costa: "El PSC s'ha d'independitzar"

"L'única manera de tornar a aparèixer com aquella força política progressista, transparent i propera [...] que va guanyar les primeres eleccions generals de la Transició a Catalunya és una renovació".

Pere-Oriol Costa.

Pere-Oriol Costa, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i militant del PSC, ha sentenciat a un article a l'Ara que "l'única manera" que el PSC torni a guanyar unes eleccions és "una renovaciói "uns canvis importants en els punts de partida, en les idees i en els lideratges".

Fent un cop d'ull a la història més recent del partit dels socialistes catalans, Costa ha recordat que la unificació dels socialistes catalans el 1979 "va ser un acte de visió política i de responsabilitat" però aquesta realitat "des de la situació del 1978, ha canviat de manera decisiva". "La classe treballadora ─ha dit─ com a possible protagonista de la història s'ha dissolt. En el seu lloc, l'esperança de l'esquerra actual hi té la força potencial de moviments progressistes estructurats en xarxes en què participin no només treballadors sinó també gent jove, estudiants, professionals que treballen al sector públic, ONGs, organitzacions econòmiques del tercer sector, grups ecologistes, moviments veïnals, etc". 
La pobra resposta de la nova direcció a aquest problema  només confirma que l'actual PSC seguirà sent vist com un partit subordinat"
Pere-Oriol Costa ha agraït el "paper unificador" del socialisme català vinculat al PSOE de manera històrica ─"mereixerà sempre un reconeixement"─, però ha advertit que "el fet d'exercir-lo ha tingut l'alt preu de la imatge de sucursalisme que els representats del PSC reforcen sistemàticament amb les seves votacions al Congrés, moltes vegades divergents del que voten al Parlament i contràries als interessos de Catalunya".

"El sucursalisme del PSC ─ha continuat─ és una idea marc, un framing que el PSC ja no es traurà de sobre si no opta per una reconversió a la forma inicial de dos partits coalitzats però diferents: la Federació Catalana del PSOE i el PSC que dirigia Raventós. Això els permetria presentar-se a les eleccions en una llista única, com fan Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica. I en el cas del Congrés, res impediria que els diputats del PSC es constituïssin com a grup parlamentari independent".


De manera conclusiva, Costa ha indicat que una societat  "cada cop més conscient de la necessitat de poder exercir el seu dret a decidir només trobarà resposta des de l'esquerra si hi ha un partit socialista inequívocament compromès amb Catalunya i amb plena autonomia respecte al socialisme estatal" i ha lamentat que la "pobra" resposta que la nova direcció ha donat a aquest problema  "només és la confirmació que l'actual PSC seguirà sent vist per l'opinió pública catalana com un partit subordinat".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat