Indica publicitat
Dilluns, 3 d'agost del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 30 de maig del 2011 | 16:44
Recull de premsa · Política

S. Cardús: "El PSC ha perdut els votants per falta de nord o ha perdut el nord per falta de vots?"

"¿De vint-i-cinc diputats a deu o dotze? Si en lloc de menysprear-se, els partits volguessin aprendre dels adversaris, ara tothom estaria estudiant l'espectacularitat de l'ensorrada del PSC per aclarir-ne les causes".

Salvador Cardús

El sociòleg Salvador Cardús ha indicat a l'article Partits de sorra que la desfeta del PSC també pot haver estat causada per "totes dues coses, l'una darrere de l'altra": "molta concentració de poder electoral porta a oblidar la importància de saber cap on vas, i el dia que ja no tens els vots acabes de perdre l'orientació. Ernest Maragall ho va advertir i el van fer callar".

A l'article, Cardús ha puntualitzat que el resultat final d'unes eleccions "és la suma d'un recompte de vots més un exercici d'interpretació", per la qual cosa, l'autor de l'article ha assegurat que en les darreres eleccions municipals la diversitat de situacions "obliga a filar molt prim": "El PSC i ERC,per exemple, han tingut grans derrotes, però no a tot arreu ni en la mateixa proporció, de manera que no hi ha una explicació única que ho arreplegui tot".

En el cas d'Esquerra, Cardús ha dit que "les divisions a ERC" tenen a veure amb les "regles de joc internes", amb el "paper de frontissa de moltes portes" i amb "una proposta independentista que hi afegeix enormes dificultats". "ERC ha demostrat que -ha continuat Cardús- segueix una regla general de la vida de partit, i és que res no enganxa tant com el poder. ¿O no és veritat que el líder que més estelles fa de l'arbre caigut i que presumeix d'haver-ho vist a temps va estar enganxat al càrrec de vicepresident –aixòsí, fent morros–fins al darrer dia que en van tenir, de poder?".

Finalment, Cardús ha dit que el resultat dels darrers comicis ha provocat que partits "amb victòries diguem-ne pírriques" es vegin "enfilats a l'altar dels herois gràcies a interpretacions oportunistes". "Vegeu, sino, l'eufòria desmesurada -ha explicat el sociòleg- del PP pel que fa a increment de vots, alguns dels quals els ha obtingut bé sigui copiant els eslògans xenòfobs de PxC, bé sigui presentant llistes de candidats que no coneixen ni al poble que encapçalen. [...] I no diguem del cas de Plataforma per Catalunya, que està rebent una atenció desmesurada".

"CiU viu un cicle electoral -ha conclòs Cardús- ascendent, en el qual totes li ponen. Fins a les generals, ho té garantit. Però l'endemà, una majoria absoluta del PP a Espanya, pot ser un escenari molt dur per a CiU. I llavors l'esquerda es dirà Duran i Lleida".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat