Indica publicitat
Divendres, 29 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de gener del 2012 | 16:53
Recull de premsa · Política

"Si Catalunya vol guarir-se de la seva esquizofrènia permanent, només té una opció: la secessió"

El professor Carles Boix afirma que "el pes i la posició de Barcelona a Espanya és una part important del caràcter esquizofrènic dels catalans en les coses públiques".

Carles Boix, professor de la universitat de Princeton, recorda en l'article 'Esquizofrènia catalana', publicat al diari Ara, "l'excepció xocant" que suposa la demografia i mida de Barcelona respecte a Madrid comparada amb les grans ciutats d'altres estats europeus, on la capital és immensament més gran i poblada que la segona ciutat ("A Anglaterra, el gran Londres multiplica la població de la segona ciutat, Leeds, per set").

En aquest sentit, Boix afirma que "el pes i la posició de Barcelona a Espanya és una part important del caràcter esquizofrènic dels catalans en les coses públiques". Una esquizofrènia composta, d'una banda,  d'un "cert aire de superioritat, un punt d'arrogància [...] fins a cert punt, comprensible", ja que "Barcelona és una ciutat bonica, una mena de petit París esquitxat de blaus mediterranis". De l'altra banda, però la seva posició relativa "segrega un complex d'inferioritat, la sensació d'habitar una ciutat de segon ordre, el sentiment de pertànyer a una mera província i de no haver pogut afirmar aquella unitat cultural com a realitat sobirana".

"Per resoldre aquesta tensió psicològica insuportable", diu el professor, "els catalans han intentat dues estratègies polítiques": "la del catalanisme espanyolista" que s'ofereix a "Espanya com a elit modernitzadora"; o la "del catalanisme europeista: apostant per una Europa i una Brussel·les fortes".  "La primera opció va morir amb la sentència del Tribunal Constitucional", afirma Boix, que afegeix que "la segona estratègia, [...] és absurda i irrealitzable". És per això que el professor conclou que "si Catalunya vol guarir-se de la seva esquizofrènia permanent, només té una opció: la secessió".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat