Indica publicitat
Dijous, 28 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de abril del 2012 | 17:09
Recull de premsa · Política

Soler: "El pacte fiscal, si la clau no canvia de mans, valdrà poc. L'única manera que té la Generalitat de fer-se valer seria recaptant els diners directament"

"Sembla demostrat que a Espanya la llei (orgànica i tot) no serveix per a res".

Toni Soler

L'historiador i comunicador Toni Soler ha sentenciat a un article publicat al diari Ara que l'actitud "alegre" del govern de Rajoy "no es deu només al fet que té CiU agafada pels escons" sinó que hi ha "també una voluntat de demostrar unes quantes coses, de llançar alguns missatges".

"Primera ─ha indicat Soler─: el principi d'autoritat. L'Estat no es deixa intimidar per proclames sobiranistes. Segona: les febleses del catalanisme. [...] Tercera: una lliçó de realpolitik. Mentre Catalunya flirtegi amb la independència, l'Estat pot sospitar que tota inversió en territori català es girarà en contra seva". L'autor de l'article Poc valdria fer lleis... ha afirmat que el govern espanyol "ha contemplat la hipòtesi d'un pronunciament català que porti a una crisi institucional" i per això ha conclòs que "seria injust exigir a CiU més del que pot fer".

"No es pot trencar la baralla quan no es té majoria i s'està assegut sobre un polvorí social" ha dit. Tot i això, Toni Soler ha indicat que si d'aquí un any "la negociació del pacte fiscal esdevé un simple regateig sobre el percentatge de dèficit fiscal (ara és un 8%, Duran vol un 4%, el PP potser oferirà un 6%), estarem igual, és a dir, sense la clau de la caixa i en mans d'un govern que no compleix el que pacta".

En aquest sentit, l'autor de l'article ha conclòs que "no és estrany que els sectors més impacients dins de CiU es plantegin tirar pel dret, almenys en termes fiscals" i que, en el cas que la Generalitat "assumeixi les funcions recaptatòries unilateralment, s'estarà saltant la Constitució; però sempre podrà dir que ho fa per complir les previsions financeres de l'Estatut".


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat