Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de de desembre del 2015 | 11:09
Crònica · Afers religiosos

Espanya no és Catalunya!, bisbe Omella

Juan José Omella és arquebisbe de Barcelona des del passat 26 de desembre, dia que era festa a Catalunya i a la majoria de nacions europees però que no era festiu a Espanya. Conèixer i comprometre's a la realitat de Barcelona, capital de Catalunya, és imprescindible si vol realitzar be la seva missió eclesial .

L'arquebisbe Omella sap que el catolicisme no és una religió abstracte i genèrica. El catolicisme significa que la fe cristiana és plural i que té la virtut d'encarnar-se en els diversos pobles del món amb les seves característiques socials, culturals i nacionals.

Omella hauria d'adonar-se aviat que Catalunya no és una regió com Aragó on va néixer, ni con la Rioja on ha exercit el seu ministeri. Espanya no és Catalunya. Calalunya és una nació com Espanya. El sobiranisme català considera que la relació entre ambdues nacions serà millor, més dialogant, més lliure i més solidària o fraternal si mutualment respecten les seves respectives sobiranies. Si no es coneix ni es comprèn tot això és impossible entendre i comprendre la història, la cultura, les raons, la sensibilitat i les legítimes aspiracions del poble català. I qui no participa d'aquest plantejament accepta, com a mínim, que la qüestió catalana està sobre la taula sense resoldre's des de fa anys i segles.

Alguns exemples eclesials deixen ben clara aquests fets diferencials. La Fiesta Nacional de España i el dia de la Hispanidad coincideixen amb la fiesta de la Virgen del Pilar. Això no és viu a Catalunya perquè la patrona de Catalunya és la Verge de Montserrat. Els grans monestirs de Poblet i Montserrat, amb tot el seu bagatge històric i democràtic, no té res a veure amb el franquista i faraònic Valle de los Caídos. El contingut i l'estil dels textos de la Conferencia Episcopal Espanyola estan lluny del contingut i de l'estil dels documents de la Conferencia Episcopal Catalana (Tarraconense). L'episcopat espanyol defensa que la unitat d'Espanya és un be moral que exclou altres opcions. L'episcopat català defensa que tota opció política, inclosa la sobiranista, es legítima, si es propugna de manera pacifica i democràcia.

L'arquebisbe Juan José Omella ha d'optar de manera transparent entre la postura episcopal espanyola o la postura episcopal catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat