La moral catòlica espanyola i la moral catòlica catalana difereixen sobre el sobiranisme i la qüestió nacional. La moral catòlica espanyola és defensada per la Conferència Episcopal Espanyola i és ratificada pel seu nou secretari general i portaveu.
La moral catòlica catalana és explicada per les declaracions de l'episcopat de Catalunya i viscuda per molts sectors del catolicisme català.
Queda molt clar en l'article "Moralment inacceptable", publicat al setmanari "Catalunya cristiana". El seu autor és el capellà i teòleg Cinto Busquet (Girona, 1961). Ell és un intel·lectual sòlid i prestigiós. Vinculat als Focolars, moviment catòlic moderat, s'ha doctorat a la Pontifícia Universitat Lateranense i ha ensenyat a la Pontifícia Universitat Urbaniana a Roma.
Val la pena reproduir alguns dels arguments de Cinto Busquets. Diu que "és profundament trist i moralment inacceptable", des del punt de vista de la Doctrina Social de l'Església catòlica, que el secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, s'hagi manifestat en els termes en que ho ha fet "l'endemà que el legítim Govern de Catalunya, amb un ampli suport parlamentari, anunciés la data i els termes de la consulta".
El sacerdot i teòleg català critica que el portaveu episcopal espanyol "pontifiqués públicament que preguntar al poble de Catalunya sobre el seu futur polític equival a posar en perill la convivència dels espanyols, i que això no és prudent ni moralment acceptable".
Al contrari. En paraules de Cinto Busquets, "allò que és certament inadmissible, segons la lògica de l'Evangeli i dels drets naturals dels pobles, és que l'Estat espanyol negui sistemàticament la possibilitat de ser consultat democràticament". Per aquestes raons, sosté que "per el bé comú de tots, és necessari i convenient que les institucions de l'Estat espanyol respectin la voluntat majoritària de la societat catalana d'expressar amb el seu vot si vol constituir-se o no en un nou Estat independent".