Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'octubre del 2016 | 10:05
Crònica · Afers religiosos

Sant Pere Claver, agermana l'alliberament de Colòmbia i Catalunya

El català Pere Claver, jesuïta i sant, agermana a Colòmbia i Catalunya en la defensa dels drets humans i d'alliberament dels pobles. Claver neix a Verdú, Urgell, (1580). Ingressa a la Companyia de Jesús (1602). Arriba a Cartagena d'Índies (1610) on coneix al jesuïta Alonso de Sandoval, defensor dels indis indígenes i dels negres que arribaven en grans quantitats des d'Àfrica per a ésser venuts com a esclaus en condicions infrahumanes.

Claver va decidir fer com Sandoval i dedicar el seu apostolat a lluitar contra la tracta d'esclaus i a protegir els negres enfront dels colonitzadors espanyols. El seu lema es "Petrus Claver, aethiopum sempre servus" (Pere Claver, esclau dels negres per sempre). Mort a Cartagena d'Índies (1654). El Papa Lleó XIII el canonitza (1888) i el declara patró de les missions entre els negres (1888). També és proclamat patró de la República de Colòmbia.

Cartagena d'Índies, on Pere Claver està enterrat en una església que porta el seu nom, és la ciutat que l'11 de novembre de 1811 es va proclamar com estat independent respecte de la Corona d'Espanya. També és el lloc on el Govern colombià i les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia), després d'un procés de diàleg, han signat els acords de pau.

Drets i llibertats de les persones i dels pobles, diàleg polític i cívic, independència, Pere Claver són factors que agermanen els pobles de Colòmbia i Catalunya.

(Article elaborat i escrit en el dia feiner de l'12 d'octubre)



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat