Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de juny del 2012 | 18:19
Crònica · Anàlisi política

Contrapeus a Escòcia

La setmana pasada fèiem referència a la campanya independentista llençada pel Govern escocès, la Yes Declaration, de cara al referèndum del 2014 i la seva coincidència amb el jubileu de la Reina Elisabet II.

Patrick Harvie, líder del Scottish Greens.

Després d'uns dies de celebracions i felicitacions conjuntes, sembla que la família independentista liderada per Salmond ha tornat a la realitat; ara resulta que se li acumulen els problemes damunt la taula.

Un dels aspectes que enorgullien als estrategues de l'SNP era haver aconseguit que la campanya per la secessió d'Escòcia el 2014 fos transversal, amb la presència activa del Partit Verd; això demostrava, deien, que no era un projecte exclusivament nacionalista. Doncs bé, avui mateix el diputat ecologista Patrick Harvie, líder del Partit Verd, ha anunciat que el seu partit es retira de la campanya, una molt mala notícia per a l'SNP.

Segons Harvie, la seva formació no tenia ni veu ni vot en una campanya dirigida exclusivament pels nacionalistes. A més a més, Harvie ha acusat les files independentistes de no haver bastit un projecte sòlid per a la futura Escòcia independent, un aspecte clau pels ecologistes. El Partit Verd sembla que ara es replantejaria defensar el Sí, si més no de la mà de l'SNP, i ho faria amb una nova campanya que es llançarà el mes de setembre en coordinació amb altres actors polítics.
Malgrat el lideratge sòlid, l'SNP necessitarà aliats que de moment es distancien
La notícia de la retirada dels ecologistes ha arribat quan comença a ser una realitat la campanya contrària a la independència. Diversos mitjans han informat que a finals de mes es podria presentar la campanya Better Together (millor junts) que seria organitzada pels partits unionistes. La campanya intentarà evitar el "No" per tal a d'oferir un missatge positiu i remarcar els avantatges de romandre dins del Regne Unit per a Escòcia, juntament amb les incògnites d'un procés secessionista incert.

Un d'aquests aspectes és àmpliament debatut aquests dies a la premsa escocesa: la permanència dins l'OTAN i el futur de l'armament nuclear britànic que actualment té la base dins de territori escocès. La qüestió haurà de ser abordada al Congrés que celebrarà l'SNP la tardor propera i no són pocs els que apunten que el debat no serà precisament distès. La carpeta de qüestions irresoltes per al projecte secessionista de Salmond és gruixuda; convindrà que l'SNP posi fil a l'agulla perquè malgrat el lideratge sòlid i la majoria absoluta que ostenta al Parlament de Holyrood necessitarà aliats que de moment es distancien de l'empresa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat