Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de d'agost del 2011 | 13:04
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Escòcia al marge dels disturbis

El primer ministre escocès, Alex Salmond, es vanta amb raó aquests dies d'haver fet la feina ben feta en matèria social i posa com a exemple l'absència de disturbis a les ciutats i pobles d'Escòcia.

Després d'uns dies de fortes tensions socials a Londres o Manchester, Salmond declarava que Escòcia és una "societat diferent" lliure dels problemes que amenacen Anglaterra. És per això que el seu Govern ha fet rectificar aquests dies ni més ni menys que a la BBC ja que la televisió pública britànica presentava els disturbis com un fenomen al "Regne Unit"; després de la queixa formal de l'executiu d'Edimburg els canals de notícies han passat a presentar els enfrontaments com un conflicte estrictament anglès.

La comparació amb els veïns del sud de la frontera, i també les urnes, donen la raó al primer ministre Salmond; a les darreres eleccions no només revalidà la victòria sinó que ho va fer per majoria absoluta després de gestionar una crisi financera que afectà de ple l'economia escocesa. L'electorat valorà unes polítiques socials basades en el compromís de no tocar la sanitat i l'educació pública, l'austeritat a l'administració i la congelació dels impostos que afectaven directament a les famílies.

El mandatari escocès, però, podria haver caigut en un excés de triomfalisme tal com li retreu l'oposició al parlament de Holyrood. Si bé no s'han registrat conflictes durant les darreres setmanes els indicadors socials reclamen que el seu Govern continuï unes polítiques socials més necessàries que mai. L'expert en bandes juvenils Gavin Knight recomanava prudència a Salmond recordant que algunes zones de Glasgow o Dundee arrosseguen conflictes històrics i el risc d'exclusió continua elevat. A més a més, les darreres dades sobre el mercat laboral han resultat ser força negatives. La desocupació femenina ha augmentat un 20% en el darrer any i els darrers mesos l'atur juvenil també ha augmentat substancialment.

Malgrat els avisos, però, és evident que la feina feta pel Govern de Salmond està donant el seu fruit ja que la societat escocesa sembla haver afrontat la crisi econòmica molt millor que la resta del Regne Unit. Aquesta és la targeta de presentació d'un Govern, el de l'SNP de Salmond, que aspira a tramitar el referèndum sobre la secessió durant aquest mandat per celebrar-lo cap al 2015. Fugint de declaracions estèrils l'executiu sobiranista basa la seva aposta de futur precisament en unes polítiques socials més necessàries que mai, per això ha demanat a la BBC que no se'ls fiqui al mateix sac que la resta del Regne Unit. Els resultats els avalen.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat