Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de maig del 2012 | 16:57
Crònica · Anàlisi política

Més retallades fan inexorable el pacte fiscal

El tercer paquet de retallades del Govern ha arribat avui i l'ha anunciat el mateix president Artur Mas de la mà del conseller d'Economia. Mas ha anunciat que traslladarà a les administracions catalanes les retallades anunciades per Madrid, però també n'ha detallat algunes de noves.

Així, el Govern introduirà taxes als cicles formatius, suspendrà les subvencions públiques (sense especificar quines) i buscarà la privatització de més empreses públiques com ja succeeix  amb els Túnels de Vallvidrera o Aigües Ter-Llobregat.

A més a més, mirarà de reduir les plantilles de les empreses públiques tot i que no ha detallat en quina mesura. Tot plegat, amb el propòsit d'estalviar uns 1.500 milions d'euros més (ja sumen 5.000 milions en total) per intentar arribar a l'objectiu de dèficit marcat pel Govern espanyol a instàncies de Brussel·les que per al 2012 seria d'un 1,5%.
Les possibilitats de CiU per fer front comú passarien per formular una proposta de mínims o per buscar una aliança amb ERC
El president ha admès, davant les preguntes del periodistes, que no pot afirmar que sigui la darrera retallada. D'altra banda, el conseller Mas-Colell ha recordat que aquest dijous tornarà a reivindicar el deute de la disposició addicional tercera de l'Estatut quan el Govern presenti el nou pla d'ajustament a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

El president Mas, una vegada més, ha justificat aquesta tercera onada de retallades defensant que "hi està obligat" i ha aprofitat per llançar una iniciativa que caldrà seguir durant les properes setmanes. El president convocarà tots els partits del Parlament en una cimera sobre el pacte fiscal que hauria d'explorar la manera d'arribar conjuntament a formular una reivindicació conjunt. 

La necessitat del pacte fiscal és gairebé inexorable ara mateix i el president Mas es veuria obligat a accelerar l'estratègia per aconseguir algun avenç en aquest sentit. La situació abocaria CiU a definir els seus aliats i, mentre Pere Navarro ja declarà fa pocs dies que el seu partit no està per aventures i comparà l'objectiu de CiU amb el "Pla Ibarretxe"; el PP no vol ni sentir a parlar de pacte fiscal. Així, les possibilitats de CiU per fer front comú passarien per formular una proposta de mínims o per buscar una aliança amb ERC que li permetés disposar d'una majoria sòlida en aquest sentit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat