Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de novembre del 2012 | 18:41
Crònica · Anàlisi política
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Referèndum: L'enquesta més fiable

Després d'haver passat 2 dies d'ençà de les eleccions més transcendentals al Parlament de Catalunya, s'han fet moltes lectures i valoracions al voltant del resultat d'aquestes. No obstant això, m'agradaria fer èmfasi en una dada que considero força rellevant.

Allò més rellevant és que el resultat d'aquestes eleccions són l'enquesta més fiable, més fidedigna per saber com ens trobem, en quin punt som, pel que fa al resultat real d'un referèndum d'autodeterminació al Principat de Catalunya.

No hi ha cap mena de dubte en poder afirmar que les eleccions s'han plantejat d'una manera totalment plebiscitària i totes les formacions s'han posicionat pel que fa no només al dret a decidir sinó que també a l'opció que defensarien en una consulta sobre l'autodeterminació al nostre país. En aquest punt, potser caldria aclarir que ICV s'ha mostrat partidària del dret a decidir, de la consulta, però no ha especificat amb total claredat per quina opció apostaria, pel "sí" (Estat Propi, Independència) o pel "no" (Status Quo actual dins del Regne d'Espanya).

Fet aquest aclariment, l'anàlisi que vull exposar no ha tingut en compte els vots de forces residuals com PACMA, PIRATA.CAT… que, en total, han aglutinat 87.853 dels 3,657.450 vots emesos (un 0,02%).

El conjunt de forces sobiranistes, CiU+ERC+ICV+CUP+SI, ha sumat un total de 2,140.317 vots, un 60,51% dels 3,537.365 –vots emesos totals, menys els nuls i els corresponents a les forces residuals-. Pel que fa als unionistes, PSC+PP+Ciutadans+PxC+UPyD, el resultat és de 1,344.149 vots, un 38,00%. A la suma d'aquests percentatges caldria afegir-hi un 1,49%, corresponent al vot en blanc.

Arribats a aquesta primera conclusió, i tenint en compte la consideració inicial on expressava la indefinició d'ICV sobre l'opció a defensar per aquesta formació en el referèndum, la situació més desfavorable seria que ICV defensés el "no" i contribuís a recolzar les forces unionistes. En aquesta tessitura, els vots dels partits independentistes o pro Estat Propi seria de 1,781.460 vots (un 50,36%), mentre que l'unionisme s'enfilaria fins a 1,703.006 vots, un 48,14%. La resta, 1,49%, continuaria essent vot en blanc. Amb la qual cosa es pot afirmar que, en l'escenari més desfavorable, el "sí" guanyaria per més de 2 punts.

Aquesta és, sense cap mena de dubte l'enquesta més fiable, l'exercici més real per saber quin seria el resultat d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. I la principal conclusió és que el "sí" estaria en una forquilla del 50,36% al 60,51%, mentre que el "no" aniria del 38,00% al 48,14%. Unes dades que indiquen que l'Estat Propi és l'opció majoritària que es defensa al país, diguin el que diguin mitjans de comunicació, opinadors, tertulians, intel·lectuals o polítics de colors diversos, que malden per posar aigua al vi, en aquest afer.

I com a colofó final, cal esmentar que les dades són sobre una participació del 70% gairebé. Una xifra molt elevada que legitimaria del tot el procés.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat