Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de gener del 2012 | 16:29
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

Una Diada en peu de guerra

La commemoració de l'entrada de les hosts de Jaume I a l'illa, el 1229, arriba enguany de la mà de les polítiques de castellanització del govern encapçalat per José Ramon Bauzá.

El pregó pronunciat per l'escriptor Eduardo Jordá en motiu de la Festa de l'Estendard resumia la filosofia del nou Executiu balear: "Quan em demanen d'on som, si dic que som espanyol, o mallorquí, o hispà —o el que sigui—, sé que estic faltant a la veritat. Jo som palmesà. I res pus". Jordá pronuncià el discurs alternant català i castellà, igual que el batlle de Palma, Mateu Isern (PP). La Fundación Círculo Balear, per la seva banda, encara anà més enllà i aprofità la participació a la Festa per escometre contra la suposada "violència nacionalista" que pretén catalanitzar la Diada de Mallorca; paradoxalment, representants de l'associació feren una ofrena floral al monument del Rei en Jaume I.

Lluny d'arronsar-se, però, la plataforma 31D, que aplega entitats cíviques i culturals, ha convocat avui a les sis de la tarda al Passeig del Born de Palma la vint-i-cinquena manifestació reivindicativa sota el lema "Som una nació. Autodeterminació". Obra Cultural Balear (OCB) d'altra banda s'ha encarregat de mobilitzar una quarantena de pobles que commemoraran l'efemèride amb activitats lúdiques i festives, on es denunciarà la castellanització de topònims. La manifestació de Palma comptarà també amb un component antirepressiu ja que els encausats pels aldarulls de l'any passat, han anunciat que seran ells mateixos els que duran la pancarta per "fer-se visibles"; membres de l'esquerra independentista seran els encarregats de formar el servei d'ordre.

Els actes en record del Rei en Jaume I també arriben enmig de l'escàndol per la imputació del duc de Palma Iñaki Urdangarin, membre de la família Reial espanyola, investigat pels delictes de falsedat documental, prevaricació, frau a l'Administració i malversació de doblers públics dins del cas Palma Arena; on també hi ha l'expresident balear Jaume Matas (PP). L'Instituto Nóos, d'Urdangarin, hauria cobrat 2,3 milions d'euros del Govern Balear per la celebració de dos congressos i la posada en marxa d'un observatori internacional, segons el jutge la xifra seria absolutament desproporcionada i per això també ha cridat a declarar cinc directius més de Nóos.

Davant dels casos flagrants de corrupció, i l'ofensiva espanyolista del nou Govern balear, la Diada d'enguany es pot dir que serà una celebració en peu de guerra i, si això pot ser, un poc més nostàlgica d'un Rei que no era Borbó, en Jaume I.Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat