Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de de novembre del 2014 | 19:11
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell

Construir un Estat nou des de la pluralitat d'opcions

És cert que la immensa majoria de la bona gent sobiranista del nostre país que s'aixopluga en la pluralitat ideològica de l'ANC i d'Òmnium Cultural voldria i somiaria amb una llista unitària, per una sola vegada --i amb caràcter excepcional-- que permeti la forma més aproximada a un referèndum o a unes eleccions plebiscitàries.

Però el nostre és un país complex que estima la unitat però que, a la vegada, el seu ventall de forces polítiques és cada cop més divers i plural. Això configura una realitat política i institucional diferent, sols cal veure la realitat del nostre Parlament nacional i les enquestes més recents que encara amplien més el número d'opcions polítiques.

Sense un estudi profunt, tot apunta a què una llista unitària hauria de tenir i concentrar més vots. Però després d'una trobada dels membres del Col·lectiu Joan Crexell amb dos experts politòlegs hem conclòs que una llista unitària, amb les contradiccions ideològiques i sociològiques que podria representar aquesta, no sumaria més vots, ans tot el contrari.

Des d'aquest col·lectiu no fariem pas un lleig a un llista única per la independència però veiem difícil la seva concreció i des d'aquí volem proposar el següent full de ruta per tal de preparar les excepcionals, necessàries i urgents eleccions nacionals.
El gran objectiu és que necessitem entre 300.000 i 500.000 vots més per assegurar el mandat democràtic per la independència"
En primer lloc és necessari una entesa entre les dues forces més importants del sobiranisme --ERC i CiU-- i, més concretament, dels dos lideratges: el del president Artur Mas i el d'Oriol Junqueras. Tots dos recullen electors semblants però a la vegada forts contingents de vots antagònics amb projectes de futur diferents.

Per això proposem que aquests dos lideratges s'entenguin i que, a partir de les estratègies pròpies per assegurar els seus espais polítics diferenciats, tots dos pactin la no agressió entre ells. Aquests dos lideratges han de sumar totes les seves dues diferenciades llistes amb l'objectiu de construir un Estat nou. Cadascun, això sí, amb els seus votants i les seves estructures socials concretes.

Mas i Junqueras, doncs, han d'evitar enfrontaments fraticides entre ells i els seus seguidors, i han de pensar, únicament i exclusiva, en sumar perquè el gran objectiu és, amb realisme, que necessitem entre 300.000 i 500.000 vots més per assegurar el mandat democràtic per la independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Puigdemont-Junqueras: Ja cal que estigueu preparats !
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Ens cal l'estabilitat dels convergents
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
11 de setembre: La hora de la veritat. Ferms!
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Un estiu per a la reflexió de cara a la represa
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
CDC, després del 26-J
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Quico Homs, un perill per a Convergència i per al Procés
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
CDC i ERC el 26-J
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Una generació per la República catalana
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
Els convergents es fan l'harakiri presentant Quico Homs
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell
CDC: què és primer, el Procés o el partit?
Indica publicitat