Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de d'octubre del 2014 | 19:53
Crònica · Col·lectiu Joan Crexell

ERC i CDC, davant del 9N

Encara sonen en les nostres orelles les reivindicacions d'unitat del passat dia 19 d'octubre a la plaça Catalunya. La bona gent sobiranista vol i necessita la unitat. Mai a l'entorn de la reivindicació de la dignitat i la independència hi havia hagut tanta i tanta gent al darrere.

Però la política institucional no la fa ni l'Assemblea ni Òmnium Cultural, ni tampoc la resta de la societat civil catalana: la fan les forces polítiques del país. I aquestes estan passant, ara per ara, per un moment complex. Potser cap força política a dia d'avui veu el seu esdevenidor assegurat. 

Davant d'aquesta situació allò que no perdonarien els sobiranistes i tota la ciutadania de Catalunya és que es faci un pas enrere. El proper dia 9 de novembre, tant els que estaven a favor fer una altra consulta que representava un mandat democràtic com els qui avui estan obligats a donar suport a la proposta de bell nou del president Mas tenen la convicció que cal demanar un altre èxit de participació ciutadana en aquest simulacre de consulta. 
ERC ha tingut la virtut d'enfadar-se i de mostrar nítidament quin és el seu projecte, que és la independència nacional"
Però també cal un aclariment: ERC ha tingut la virtut d'enfadar-se i de mostrar nítidament quin és el seu projecte, que és la independència nacional. Perquè som conscients que seguir en la gàbia autonòmica és portar Catalunya --una part de la nació catalana-- a una crisi econòmica i social molt difícil de redreçar en un futur. 

És per això que ERC i els seu màxim dirigent, Oriol Junqueras, amb risc d'equivocar-se ha decidit donar un nou pas endavant i plantejar que a ERC ja no li valen dreceres ni ajornaments. Sols per posar un exemple, ERC no veu possible tornar a aprovar uns pressupostos de la Generalitat que representaran una nova retallada de 4.000 milions d'euros.
Potser seria el moment que UDC s'aclareixi i sàpiga on és i cap a on va"
Per a ERC això és inacceptable, i ho és menys encara per a les classes populars catalanes. ERC proposa, doncs, fer els pressupostos de la no dependència, els pressupostos del futur, i no pensa donar ni un pas enrere. CDC i el president Mas, doncs, tenen un problema. Per una banda, la relació i cohabitació amb un sector d'UDC duranista ja que, com diuen alguns dirigents de CDC, no es tracta d'una discrepància amb tota UDC sinó amb un sector determinat. I això condiciona el president i també CDC.

Potser seria el moment que UDC s'aclareixi i sàpiga on és i cap a on va: ¿cap a la sobirania nacional amb CDC o cap a la dependència i la suposada tercera via amb Duran i Lleida i amb el pont aeri? Aquest és el problema de fons de CDC perquè, cal no oblidar-ho: tot i que és majoria la gent sobiranista, CDC també conté sectors que han viscut d'un negoci que es diu Espanya.

Artur Mas, davant d'aquesta situació, no pot pretendre esperar al 2016 perquè la societat catalana mobilitzada ni ho suporta ara ni ho suportarà després. I la mateixa societat ja exigeix, amb respecte cap al president, i tenint en compte que no es pot fer el referèndum d'autodeterminació, la celebració d'unes eleccions nacionals al Parlament de Catalunya, perquè la voluntat i fermesa dels ciutadans catalans les convertirà en plebiscitàries.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat