Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de novembre del 2009 | 16:41
Crònica · Comunicació

Un pas endavant per la nostra premsa nacional

Les darreres hores la premsa catalana ens està omplint de satisfacció. La fita històrica de l'editorial conjunt és molt important, però els països, per anar endavant en la seva construcció nacional, necessiten mitjans públics i privats que ajudin a crear, sense condicionants ni complexes estatalistes, l'imaginari col·lectiu nacional bàsic per sobreviure com a llengua, cultura i país. Felicitem la valentia de Joan Vall Clara, director general de El Punt, així com els propietaris de l'empresa gironina Hermes Comunicacions, per córrer el risc de crear per primera vegada una empresa privada que té voluntat nacional i d'autofinançament. I també cal felicitar a les persones que des de la Generalitat ho han fet possible: els Consellers Antoni Castells i Joan Manuel Tresserras, el Secretari de Comunicació Carles Mundó i la Directora General Cristina Coll.

El fet que avui es compleixi una de les propostes que vaig fer anys enrere quan era Secretari de Comunicació del govern, juntament amb el Director General Jordi Fortuny, m'omple de satisfacció. En aquell moment no va poder ser. Faltava voluntat política i decisió per part de l'empresa de El Punt, tot i que es va entendre quin era l'objectiu: posar l'AVUI com el nostre Le Monde, diari d'opinió nacional, i El Punt com el gran diari d'informació de proximitat i local. Caldrà veure també quines sinèrgies es poden establir, com ja es fa amb Presència, amb una altra realitat de la nostra premsa nacional, el Diari Balears; sense oblidar a mig termini el País Valencià, potser a través d'una transformació del setmanari El Temps o bé estenent les edicions locals de El Punt.

Hem salvat, doncs, una part del projecte que teníem. Ha quedat pel camí, vergonyosament, la venta política a La Ser de les 22 emissores d'Ona Catalana i la creació, amb una munió de canals locals, d'un Canal Català al servei de foscos personatges italians. Vàrem perdre en aquell moment l'oportunitat de crear un grup de comunicació nacional; però ara cal reconèixer el pas endavant fet per l'AVUI i El Punt.

L'equip configurat a l'entorn del conseller Joan Manuel Tresserras, la tasca feta per Albert Sàez com a Secretari de Comunicació i la continuïtat de l'actual Director General de difusió, Jordi Fortuny, han permès que altres objectius del marc comunicatiu català es promocionessin i consolidessin tot i els pals a les rodes d'alguns sectors del tripartit i del primer partit de l'oposició. Ressenyem-ne dos d'importants: el Baròmetre de la Comunicació i l'Agència Catalana de Notícies, avui funcionant amb força tot i que encara els queda molt per fer.

Hi ha, però, assignatures pendents. El grup Godó, amb la prepotència que el caracteritza, segueix sense avançar en l'edició en llengua catalana del seu buc insígnia, La Vanguardia, i malbarata la concessió del múltiplex de televisió privada fent només 8tv -un avort televisiu realitzat majoritàriament en llengua castellana-, un canal musical de baix cost, un de programes enllaunats, i un darrer cedit al FC Barcelona, que l'hauria pogut aconseguir per si mateix. Caldria que el CAC i el Departament de Cultura intervinguessin amb rigor.

ERC, mitjançant independents i militants, ha controlat als dos tripartits la Secretaria de Comunicació, que és una eina estratègica de gran responsabilitat, i caldria que amb valentia s'expliqués què s'ha fet, què no s'ha pogut fer i, principalment, què s'ha pogut evitar. Potser així podríem arribar a entendre i valorar positivament o negativa la tasca feta.

Endavant, Joan Vall, tens un repte que mereix el suport de tots els periodistes que creiem en un marc de comunicació nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat