Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de de març del 2016 | 12:36
Crònica · Cultura i mitjans de comunicació

Compleix amb la llei 8TV del Grup Godó?


Quan s'estudiï la història dels mitjans de comunicació des de la transició democràtica fins ara, caldrà analitzar amb molt de rigor el perquè dels privilegis de què sempre ha gaudit el Grup Godó, sigui quin sigui el Govern de la Generalitat.

Se li ha permès sempre tot i se li ha subvencionat tot. Uns diran que es tracta del grup de comunicació amb el diari de més difusiò del país, d'altres que és el diari de la clase dirigent , i altres argumentaran que el diari del Grup Godó està al servei dels poders fàctics espanyols, de la monarquia i de l'Íbex-35. Alguna cosa hi deu haver de tot això perquè sinó és inexplicable tot el que se li ha permès a aquest grup de comunicació que incompleix reiteradament la Llei de Normalització Lingüística i la concessió dels múltiplex de televisió.

Se la va concedir un múltiplex, d'una manera més o menys legal, perquè Catalunya tingués una televisió privada en llengua catalana que compensés lingüísticament el gran desequilibri que hi ha a Catalunya entre la televisió en llengua castellana i catalana.

Hi havia molts projectes: un canal de pel·lícules en català que podia incloure sèries, una emissora musical i un canal, com es va fer, 8TV. Però com ha quedat tot finalment? El múltimplex s'ha convertit en una font d'ingressos per al Grup Godó, rellogant els canals de la seva concessió al FC Barcelona i, per més inri, a la CCMA. Inexplicable. 

Pel que fa a 8TV, s'intenta fer un canal competitiu i professional que amb el programa de la "vedette" i gran professional, Josep Cuní, 8 al Dia s'aconsegueix una certa audiència, però el canal vol obrir-se actualment al cinema i a les sèries internacionals, que són avui una de les eines per a aconseguir un major índex d'audiències. I aquí és on comença la seva contradicció amb la concessió que se li va fer per contrarestar la invasió en llengua castellana dels diferents canals espanyols. 

La normalització lingüística és mínima. Alguna pel·lícula del fons públic de TV3, però la immensa majoria en llengua castellana, convertint 8TV en una perllongació de les televisions espanyoles. Quin sentit té que ara anunciïn que faran CSI o que emetin Comisario Montalbano en la mateixa llengua que els altres canals que ja l'emeten? O per què una sèrie de culte com Roma l'hem de veure en castellà? Suposem que Los pilares del Reino també serà en aquesta llengua...

8TV ens torna, doncs, 25 anys enrere i es transforma en una mena de televisió espanyola i els seus programes en català, en què sols feien en la nostra llengua la producció pròpia. 

Què està passant que el Consell Audiovisual de Catalunya no fa complir la llei? O és que el Grup Godó actua d'aquesta menera perquè, al final, el Govern de Catalunya li subvencioni els doblatges? O és que 8TV s'ha transformat en una sucursal d'un dels grans canals d'algun dels grans grups de comunicació espanyols...?

8TV és un símptoma de la feblesa de l'espai de comunicació català i de la gran campanya que des dels aparells de l'Estat s'està fent per impedir que existeixi aquest espai propi en català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat