Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 16 de d'abril del 2007 | 19:16
Crònica · Desenvolupament

Prevenir: millor que curar


Segur que tots i totes hem sentit, de joves i també de grans aquesta expressió, prevenir és millor que curar. Fins i tot, és possible que hagin estat els nostres pares, avis o amics els qui hagin utilitzat l'expressió per aconsellar-nos a l'hora de prendre alguna decisió, i que nosaltres, haguem fet cas d'aquest vell i savi consell.

Prevenir és una acció que implica molta racionalitat, implica sobretot, ser capaç de tenir una visió global dels problemes i detectar que malgrat al principi una situació ens pot resultar favorable, a mig o llarg termini se'ns pot tornar en contra. La decisió de prevenir té, per tant, uns costos a curt termini però a la llarga, grans avantatges.

Malauradament, tot i que molts de nosaltres ens apliquem aquesta màxima en les nostres vides quotidianes, convençuts que és el millor, vivim en una societat que té per objectiu màxim i prioritari el creixement econòmic. Peti qui peti, costi el que costi, el Producte Interior Brut (PIB) del país ha d'augmentar any rere any i, per tant, la prevenció no té lloc en una societat on l'objectiu principal és fer augmentar el valor d'un indicador esbiaixat com el PIB. Esbiaixat perquè no té en compte factors clau pel benestar dels pobles com els impactes ambientals, la felicitat de les persones, la salut, el coneixement, la saviesa, la solidaritat, la cohesió social i un llarg etcètera de factors importantíssims.

Així doncs, que prevenir és millor que curar no és un invent nou, però atès el context socioeconòmic en que vivim, si que cada cop té una connotació més revolucionària. Si ho apliquem en el model territorial dels Països Catalans (i també arreu del món), prevenir significa planificar, no tan sols gestionar acuradament i amb rigor, sinó pensar en clau de futur com volem que sigui el nostre territori, com volem que funcioni, com ens volem relacionar nosaltres amb l'entorn, és a dir, prendre decisions raonades i a llarg termini de quin model de país volem.

A més, cal tenir en compte que a nivell territorial no sempre és possible curar. I quan ho és, és molt complex. A casa nostra tenim exemples de territoris que han estat curats d'una mala planificació (desconstrucció d'urbanitzacions disperses com el Club Med, etc.), però no cal anar gaire lluny, només cal que fem un curt trajecte per la costa dels Països Catalans, per veure que la cobdícia i la fam de benefici a curt termini, és a dir, la manca de planificació, prevenció i racionalitat, s'ha menjat el territori, no tan sols amb l'ocupació física i destrucció de bells paisatges, sinó també fent augmentar la demanda de recursos.

No hi ha dubte que prevenir és millor que curar, però per això cal planificar i prioritzar el que és bo per a tots davant del que només és bo per a uns pocs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat