Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de gener del 2007 | 16:01
Crònica · Desenvolupament

2006: un any calent


Al nostre país el 2006 ha estat, sense cap mena de dubte, un any d’aquells que poden considerar-se “calents”. Per (molts) motius que no escapen a ningú. Si ens centrem, exclusivament, en la vessant meteorològica, el 2006 va ser un any clarament càlid i escàs en precipitacions a Catalunya, segons es desprèn del Butlletí Climàtic de l’any 2006, elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Com indica aquest mateix informe, bona part del territori va presentar una temperatura mitjana anual entre 0,5 ºC i 1 ºC superior a la mitjana climàtica (amb episodis puntuals on, en algunes àrees, es va superar aquesta mitjana en més de 3 ºC) i la precipitació total anual va ser clarament inferior a la mitjana. En aquest sentit cal apuntar que amplis sectors del nostre país van acumular menys d’un 70% de precipitació en comparació a la precipitació mitjana climàtica.

És important destacar que, com afirma l’informe, la persistència de mesos amb anomalies positives és el que porta a qualificar l’any 2006 com a càlid, més que no pas la presència puntual d’episodis extremadament calorosos. A més, el comportament de la temperatura atmosfèrica a Catalunya ha experimentat la mateixa tendència seguida per aquest paràmetre a escala global: segons fonts de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), la temperatura mitjana superficial del planeta hauria pogut superat en 0,42 ºC la mitjana anual del període 1961-1990 (encara no es disposa de dades definitives que permetin afirmar-ho amb rotunditat). Això convertiria l’any 2006 en el sisè any més càlid des que hi ha registres instrumentals.

Pot semblar una paradoxa escriure el contingut d’aquesta crònica al començament d’una setmana on les previsions meteorològiques anuncien una baixada molt important de les temperatures i, en algunes àrees del nostre país, l’arribada d’unes nevades i d’unes pluges llargament esperades. No es tracta d’un tema anecdòtic: les nevades són un recurs estratègic a nivell turístic, però també són la garantia de recursos hídrics per a Catalunya. Com també ho són les pluges, que alhora garanteixen la viabilitat dels nostres conreus (i de la nostra pagesia) i contribueixen a mantenir un bon estat dels ecosistemes naturals (reduint, en part, el risc d’incendi forestal).

Estem davant d’una manifestació més del canvi climàtic que se’ns anuncia repetidament? Es tracta d’una situació perfectament explicable des de l’estadística meteorològica? Aquestes són algunes preguntes que hauran de respondre aviat els nostres científics. En qualsevol cas, com a societat hem de començar a prendre consciència que anys com aquest es poden anar repetint amb més freqüència en el futur i que, per tant, caldrà començar a buscar estratègies per adaptar-nos a aquest nou context.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat