Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de gener del 2012 | 16:13
Crònica · Economia

2012, l'any del cercle viciós

Encetem aquest any amb previsions negres per a l'economia, increments tarifaris desbocats, estadístiques amb signe negatiu i una bateria de mesures que suposadament han de servir per a estimular l'economia a curt termini, però que ja d'entrada toquen directament la butxaca de la classe baixa-mitjana.

Els ciutadans tenim al cap un batibull de noves propostes dels governs espanyol i català: des de l'increment de la contribució de l'IRPF un 3% més, que pagaran les rendes del treball -inclosos els pensionistes, a qui se'ls apuja la pensió un 1%-, fins al tiquet moderador del govern Mas, que gravarà cada recepta amb un euro, passant per l'amenaça d'una reforma laboral que permetrà a l'empresari abaratir molt els acomiadaments o la retirada d'algunes ajudes socials, que Rajoy ha decidit eliminar.

Els catalans, a més d'assumir el pla de xoc del PP espanyol, que alhora culpa de la seva situació -dèficit del 8% del PIB, dos punts per sobre de les previsions que havia deixat el PSOE- les càrregues que li suposa mantenir l'Espanya de les autonomies, assumim també el pla de xoc de l'executiu de CiU, alhora escanyat per Madrid. El país està sotmès a un espoli fiscal d'entre 20.000 i 22.000 milions d'euros anuals, i ara és el territori que més ha retallat el seu pressupost, tocant fins i tot el moll de l'os de l'Estat del benestar.
El Govern ha de plantar cara a Madrid i abandonar aquesta ambigüitat respecte a les relacions amb el PP
I com surt Catalunya d'aquest cercle viciós? D'entrada, el Govern ha de plantar cara a Madrid i abandonar immediatament aquesta ambigüitat respecte a les relacions amb el PP. Amb un executiu amb majoria absoluta, és evident que ni concert econòmic, ni pacte fiscal ni res de res. Ans al contrari, el jou espanyol pressionarà encara més el país durant aquest 2012, perquè malgrat que l'economia catalana ja no és el motor més potent de l'estat espanyol, continua essent una força imprescindible ─Catalunya és pràcticament l'únic territori que durant la crisi ha incrementat les seves exportacions i ha mantingut la balança comercial amb els territoris de l'estat─ per alimentar la caixa central espanyola. Munyiran encara més la vaca. I si la vaca no fa un crit i els dóna una cossa, seguiran munyint dia a dia. Mariano Rajoy té molt clar que no cedirà ni un pessic de l'Impost de Societats que reclama Catalunya des de fa molt de temps, conscient que la política fiscal sobirana és clau per a mantenir el pols de l'economia.

Paral·lelament, el sistema financer és al punt del col·lapse. A l'espera de ser adjudicades, les caixes catalanes Unnim i CatalunyaCaixa tenen totalment anul·lats els crèdits al teixit empresarial, i eren justament aquestes caixes les que dinamitzaven les pimes del territori, que sovint no podien accedir a les condicions que imposava la gran caixa catalana i els bancs. Amb l'aixeta totalment tancada, l'empresari no pot invertir en innovació, i per tant, no pot créixer, exporta menys, retalla personal, i per descomptat, no gosa contractar ningú. Així, l'atur segueix enfilant-se, i ja ningú no gosa dir que el 2012 no arribarem al 25% d'atur.
Si els estats europeus no són capaços de cedir més sobirania econòmica a la Unió, la moneda única no s'aguantarà
En aquest context, cal sumar-hi la geometria variable de la UE i de la moneda única. El futur immediat de l'euro pot canviar-ho tot de forma abrupta, i si els estats europeus no són capaços de blindar una estratègia de futur que passi necessàriament per la cessió de més sobirania econòmica a la Unió, la moneda única no s'aguantarà. I la seva caiguda no només esfondrarà Grècia, sinó també Itàlia, l'estat espanyol, Portugal i Irlanda, més economies ara més debilitades, sinó també la locomotora alemanya i francesa. Tothom està en el punt de mira, i el 2012 serà l'any definitiu.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat