Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de gener del 2012 | 14:49
Crònica · Economia

En BdE ultima una sortida per a Unnim

Les properes setmanes són crucials per al futur del grup financer Unnim. El Banc d'Espanya decidirà qui és el millor propietari per a aquesta caixa bancaritzada integrada per Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu.

Quan l'ens regulador bancari es va quedar amb Unnim al preu simbòlic d'un euro, assumint els actius i els passius del grup financer català, va explicitar que de seguida que pogués el vendria a l'entitat que acceptés l'anomenat esquema de protecció d'actius proposat pel BdE, és a dir, el percentatge de cobertura pública en cas que Unnim fes fallida. Això succeirà abans del que preveia el calendari inicial, que marcava l'abril de 2012. I de fet, hi ha diversos candidats interessats en Unnim: el Banc Santander, el BBVA, el Banco Popular-Pastor, Barclays, Ibercaja, la nova Kutxa i un fons de capital risc ja han explicitat el seu interès pel grup català al Banc d'Espanya.

És important que hi hagi diversos postors, però el risc d'aquesta operació és que el BdE només tindrà en compte un criteri a l'hora d'adjudicar l'entitat catalana: qui està disposat a assumir més risc, al marge que es tracti d'una caixa -la prioritat dels empleats i antics directius d'Unnim passa per quedar a mans d'una caixa d'estalvis, la Kutxa o Ibercaja, que els permetés mantenir el seu perfil d'arrelament al territori i banca de proximitat- o d'un banc que el que busca amb aquesta operació és entrar al mercat català i copar la banca minorista, que és l'assignatura pendent dels bancs.

Certament, en aquesta travessa no hi ha ni un sol grup català, si bé en un segon terme hi hauria La Caixa, que si bé no hi estaria interessada, per raons òbvies de duplicitat d'oficines, podria quedar-se amb una part dels actius d'Unnim en el cas que la subhasta quedés deserta. Paral•lelament, la CECA, la patronal de les caixes d'estalvi presidida per Isisdre Fainé, estaria pressionant perquè Unnim anés a parar a mans d'una caixa, per evitar que Unnim acabés fent la competència a les caixes des d'una estructura gegantina de banc. Seria necessari que es quedés dins de la CECA, és a dir, a Ibercaja o a la Kutxa.

Malauradament, doncs, es prengui la decisió que es prengui des de l'equip gestor del BdE, Unnim quedarà integrada en una altra entitat de més volum, que en el millor dels casos podria ser basca. Amb tot, fonts del sector apunten que els tres principals bancs espanyols, el Santander, el BBVA i el Banco Popular-Pastor, estan molt interessats a quedar-se amb Unnim, a un preu de saldo, perquè això els dóna musculatura al sector financer i als parquets borsaris. I en els tres casos, les entitats voldrien convertir Unnim en una filial bancària que mantingués els logotips en el seu territori d'origen, si bé és evident que el grup financer català patiria una certa reestructuració d'oficines i empleats. Els bancs són conscients que a Catalunya, la seva penetració segueix essent molt complicada mentre existeixi una sola entitat d'arrel catalana que encara operi. I és el cas de La Caixa. A l'espera, això sí, de què acabi passant amb CatalunyaCaixa, també a mans de l'Estat espanyol a través del FROB.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat