Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de d'agost del 2011 | 13:12
Crònica · Economia

La letargia estival i electoral, somnífer de l'economia

Aquest mes d'agost està essent políticament inhàbil a casa nostra. I per política s'entén la presa de decisions d'un col·lectiu de persones escollides pels ciutadans per tal de resoldre situacions que afecten un país.

Les sessions al Parlament es reprenen al setembre, és cert, però l'economia del país no està en condicions de fer vacances aquest any, més encara quan al novembre hi haurà unes eleccions a Madrid que condicionaran totalment el rumb que prendrà la Generalitat. Ofegada pel dèficit i les ordres de reducció de despesa imposades per l'executiu espanyol, a la vegada instruït parcialment per Brussel·les, el seu marge de maniobra dependrà en bona mesura dels gestos què estigui disposat a fer el partit que guanyi les eleccions. CiU assegura que el seu objectiu número u és el concert econòmic, i ERC està disposada a donar-hi suport. El PSC i el PP, en canvi, estan disposats a fer front comú per tallar les aspiracions suposadament sobiranistes de convergents i republicans amb un sistema de finançament més just per a Catalunya.

Però aquest debat ha quedat aparcat per un altre que és, només per als partits, més interessant. La tria de candidats i la configuració de les llistes, en un moment en què gairebé tots els partits estan reconstruint-se després del càstig electoral del 28-N i del 22-M. La letargia estival i electoral també ha aparcat qüestions d'especial rellevància per al futur de l'economia del país, com la gestió de l'aeroport del Prat, o la possibilitat que Renfe deixi de ser l'operador del servei de Rodalies a Catalunya. Ara, a tres mesos i mig de les eleccions espanyoles, sembla que el futur de la principal infraestructura del país sigui una qüestió secundària a costat del debat dels pactes que es poden fer a Madrid, especialment per part de CiU. Pel que fa al PSC, com és tradició, no es pronuncia sobre cap qüestió de país que pugui contradir les ordres del PSOE.

A nivell espanyol, el PSOE fuig del debat europeu i es limita a assegurar que Espanya va un any per davant d'Itàlia en la recuperació econòmica, descartant absolutament un rescat europeu que ningú amb un mínim coneixement de les circumstàncies gosaria descartar. L'Estat espanyol és en el punt de mira pel seu elevat dèficit públic, i la prima de risc de les seves emissions es dispara. Superats els 400 punts de prima de risc fa uns dies, ara tot és possible.

Seria interessant que els candidats catalans a les eleccions espanyoles centressin les seves exigències i discursos en quina estratègia tenen per a treure Catalunya de la crisi econòmica. Si realment CiU és decisiva per formar un govern a Madrid, tindrà l'oportunitat d'exigir alguna cosa més que una mica de peix. Ja no és suficient, Catalunya necessita tenir la xarxa per pescar ella mateixa i poder gestionar la seva riquesa i la seva capacitat de generar aquesta riquesa. Una política industrial pròpia i una legislació laboral pròpia serien dues bones exigències a canvi d'uns quants vots al Congrés espanyol. I també hauria de ser una condició, com va prometre el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, una capacitat clara de poder decidir des de l'administració catalana el rumb de l'aeroport de Barcelona en aquells aspectes no tècnics que tinguin a veure amb la creació d'un hub intercontinental que ens permeti competir com a país amb la subvencionada Comunitat de Madrid, i en definitiva, amb l'Estat espanyol.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat