Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de d'abril del 2012 | 17:00
Crònica · Esport i Ciutadania

Elogi del pessimisme

"Un pessimista només té bones sorpreses; sent-ne, podem convertir-nos en optimistes". Aquesta és una de les màximes del filòsof francès Lucien Jerphagnon, retratada en la seva obra que duu per títol Elogi del pessimisme.

L'abril de 2010, Pep Guardiola va confessar-se lector d'aquest assaig. Immediatament, Catalunya es va convertir en epicentre de vendes i la demanda era tan superior a l'esperada com creixent la preocupació pel títol de l'obra i la seva possible relació amb el primer equip de futbol. Així va quedar. Ara, dos anys després, Guardiola ha plasmat sobre el rectangle les reflexions de Jerphagnon sobre la vida.

El negativisme de Guardiola envers la Lliga no és casual. Sincer si, casual no. Des del passat mes de febrer, amb la derrota a Pamplona i els 10 punts d'avantatge del Madrid, el Barça ha viscut angoixat. Físicament cansat, l'equip jugava amb la necessitat de puntuar, l'obligació de guanyar. La lliga s'esmicolava. Fins que Guardiola va dir prou. "Aquesta lliga no la guanyarem", va sentenciar. Pessimisme pur. Amb aquesta declaració, el tècnic va aconseguir dues coses: La primera, alliberar els seus jugadors de la pressió competitiva. El Barça, gairebé acte seguit, va començar a recuperar el seu joc, a gaudir del seu futbol i a somriure. Una mica.
L'epicentre del barcelonisme torna a ser el mateix. L'elogi del pessimisme
La segona. Guardiola va traslladar la pressió al Madrid. L'equip de Mou, de la nit al dia, va veure's campió d'un títol que encara no tenia. Ja era guanyador, però quedaven molts partits. El Madrid jugaria per no perdre la lliga, no per guanyar-la. La imatge que escenifica millor aquest traspàs, aquest pont aeri de l'angoixa, és l'empat del Madrid al Madrigal. Van perdre dos punts, però van transmetre una ansietat i neguit que van molt més enllà del marge amb el Barça. Tres expulsats entre jugadors i cos tècnic. I ningú a les rodes de premsa pot-partit.

Durant tot aquest temps, on la lliga ha passat d'estar impossible a ser discutida, Guardiola s'ha mantingut ferm en el seu discurs. Han estat tres mesos, des del febrer i fins avui, on el tècnic ha estat fidel a la negativitat, al pessimisme. Curiosament, dos anys després d'aquell Sant Jordi marcat per Jerphagnon, l'epicentre del barcelonisme torna a ser el mateix. L'elogi del pessimisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat