Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 de de gener del 2011 | 14:49
Crònica · Euskal Herria

La vaga, l'euskera i el Financial Times

I ja en van tres. Els sindicats abertzales han sumat la tercera convocatòria de vaga general a Euskadi i Navarra des que Patxi López va arribar al govern basc, el maig de 2009. Des de llavors, ELA, LAB i altres centrals abertzales -la majoria sindical basca- han impulsat en tres ocasions aquesta mesura de protesta contra les retallades i les receptes aplicades per l'executiu espanyol per fer front a la crisi econòmica.

La unitat del sindicalisme abertzale torna a demostrar, malgrat la Llei de Partits, que el bloc sobiranista és hegemònic en la societat basca i també marca el camí als partits abertzales de quina és la millor estratègia política per desactivar a Euskal Herria el bloqueig, l'immobilisme i les il·legalitzacions de l'Estat. La unitat dels sindicalistes abertzales contrasta amb la desunió dels polítics abertzales.

El Lehendakari Patxi López ha vinculat l'euskera amb la violència d'ETA. Ha estat durant una reunió del consell assessor de la llengua basca. En un discurs llegit en euskera, López s'ha referit al terrorisme: "Espero que aquest càncer sigui ben aviat una cosa del passat. Això obrirà nous camins i facilitarà les coses a l'activitat cultural basca. L'euskera s'unirà definitivament amb la llibertat". Queda clar que per al Lehendakari socialista fins ara l'euskera no és sinònim de llibertat. Tampoc ha d'estranyar, durant dècades el PSE i el PP han criminalitzat l'euskera. El tancament del diari Egunkaria n'és sols una de les mostres més recents. Si Patxi López, estudiant forçós de la llengua basca des que es va convertir en Lehendakari, hagués parlat basc des de petit avui no pensaria el mateix. Per cert, López diu que s'ha fet una interpretació malintencionada del seu discurs. La pregunta és: sabia què deia quan llegia la intervenció que li havien preparat els seus assessors? No, perquè no entenia ni un borrall.

A López l'euskera li sona com l'àrab. Així ho haurà constatat dies enrere amb la visita oficial que acaba de fer a Qatar i Dubai. La televisió Al Jazeera  aprofità la seva estada a la regió per entrevistar-lo i el Lehendakari va voler enviar un missatge al món islàmic: "Em preocupa que ETA sigui vista a l'estranger com un moviment romàntic independentista". Més preocupat hauria d'estar pel toc d'atenció que el Financial Times ha donat al govern espanyol i als seus companys de partit, Zapatero i Rubalcaba. Segons l'influent rotatiu britànic, "Madrid no pot seguir criminalitzant a centenars de milers de bascos que volen la independència, sempre que ells respectin les regles de cortesia democràtica en la persecució dels seus objectius". Traduït de l'anglès això vol dir que cada cop més sectors de la comunitat i de la premsa internacionals aposten per la legalització de l'esquerra abertzale. I el Financial Times no és sospitós d'estar vinculat a ETA.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat