Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de de juny del 2012 | 17:25
Crònica · Euskal Herria

"Espanya i França han de contactar amb ETA"

És la recomanació dels mitjancers internacionals després d'una nova visita a Bilbao per analitzar la situació política basca. Aquests experts en resolució de conflictes creuen que es donen totes les condicions perquè Madrid i París dialoguin directament amb ETA sobre presos i desarmament.

Bilbo · Ja no queden excuses per evitar els contactes directes, però els dos governs continuen resistint-se. Les dues últimes detencions a França en són una mostra. La policia gal·lesa ha servit en safata al ministre de l'interior espanyol la possibilitat de jugar a la confusió i guanyar així una mica més de temps. Jorge Fernádez Díaz aprofitava l'arrest d'Oroitz Gurrutxaga i Xabier Aranburu per atribuir al primer el grau de cap de l'aparell militar d'ETA, i al segon el situava com a responsable de captació.

També deixava caure que, en el moment de la detenció, tots dos intentaven captar nous activistes per a l'organització i que no sols portaven armes, també –atenció! – material per a la fabricació d'explosius. Hores després d'anunciar als quatre vents aquestes dades, les rebaixava: pot ser no eren tan dirigents com havia afirmat en un principi, i sobre el material per elaborar bombes, pot ser no n'hi havia pas per tant. Una vegada més, amb altes dosis d'irresponsabilitat, el cap de l'aparell policial espanyol qüestionava l'alto el foc d'ETA, i era el seu homòleg basc, el conseller d'interior, Rodolfo Ares, qui havia de deixar les coses clares als espanyols: "ETA ha cessat totes les seves activitats terroristes".
La guerra sempre és negoci i també una excusa per a l'immobilisme polític
Així, doncs, ni reclutament, ni explosius, ni voluntat de cometre atemptats. Les forces sobiranistes aplegades a l'Acord de Gernika (tots els partits abertzales tret del PNB), han criticat els governs espanyol i francès, que actuen "com si ETA no hagués donat per acabada la seva activitat armada". Les formacions independentistes han assegurat que "aquesta manera d'actuar dels Estats, a més de greu, tomba els anhels de pau de la ciutadania basca" i han exigit a les autoritats de Madrid i París posar fi al seu "bloqueig" i apostar "pel camí del diàleg el més aviat possible".

Diàleg multipartit també és el que han reclamat els mitjancers. El grup impulsat pel sudafricà Brian Currin reconeix que Euskadi es troba en plena campanya prelectoral i que això pot dificultar les coses, però confia que després dels comicis es puguin fer avenços cap el procés de pau. De cara a aquesta cita amb les urnes, Currin i els seus peacemakers observen amb preocupació el retard de la justícia espanyola en legalitzar Sortu, el nou partit amb el qual els independentistes il·legalitzats pretenen fer política normalitzada.

Qui durant els pròxims anys no podrà fer política és Arnaldo Otegi, empresonat a Logronyo des de 2009 acusat d'intentar reconstruir Batasuna. Un amic seu –amistat forjada a través dels diàlegs secrets que van propiciar el frustrat procés de pau del 2006 al 2007–, Jesús Egiguren, no entén per què Otegi segueix empresonat si ha estat un dels responsables que ETA hagi abandonat les armes.

Bé, el president dels socialistes bascos sí que ho sap: "L'empresonament d'Arnaldo Otegi és una venjança política", ha revelat en un programa de la televisió pública basca. Egiguren parla amb coneixement de causa, coneix molt bé els sectors de l'Estat que no perdonen Otegi haver fet el trànsit de les armes a les urnes, de la guerra a la pau. Perquè la guerra sempre és negoci i també una excusa per a l'immobilisme polític. Són els mateixos que tampoc accepten els consells dels mitjancers per començar a bastir una estructura de pau a Euskal Herria.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat