Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 2 de de maig del 2014 | 18:09
Crònica · Euskal Herria

Euskadi-Catalunya: dos processos, dos fulls de ruta

La discreta visita del President Artur Mas a Euskadi per a entrevistar-se amb el Lehendakari Íñigo Urkullu ha de fer reflexionar la nostra classe política i els analistes per tal d'evitar confondre les estratègies i els fulls de ruta d'ambdues nacions. Queden lluny, ja, aquells anys en què la vanguarda sobiranista catalana s'alimentava del basquisme i s'emmirallava en la part pacífica de la seva lluita.

Mai no hauríem pogut imaginar que al cap dels anys la cursa cap a la llibertat i la sobirania hauria fet el gran canvi actual. Euskadi té encara una fractura social deguda als anys de violència per part d'ETA --i també a causa de la repressió brutal de l'Estat. I a més Euskadi va cometre un gran error: el seu projecte educatiu, el qual compta avui dia amb tres models d'escola que han permès la descohesió d'una gran part de la societat basca.

Però a Euskadi, una nació de poc més de 2 milions d'habitants, li resulta una situació de privilegi tenir el concert econòmic amb l'Estat espanyol, un concert que provoca que el salt cap a la sobirania nacional sigui molt més complex. I cal no oblidar que Euskadi té el mateix problema amb Euskadi Nord i Nafarroa que Catalunya pateix amb la resta de la seva nació.

Per que fa a Catalunya, el procés ha fet un salt sideral. El 80% de la població catalana s'ha desenganxat i desenganyat del projecte espanyol. L'abortament de l'Estatut, l'actuació del Tribunal Constitucional i els atacs constants a la llengua, cultura i model d'ensenyament catalans han fet l'efecte boomerang per al país i han provocat que Catalunya hagi dit prou. Avui, encara que l'Estat permeti un concert com el d'Euskadi, no n'hi hauria prou per als catalans.
Que tremoli Urkullu si Otegi finalment surt de la presó... perquè Mas i Otegi serien els emprenedors del camí cap a la llibertat"
És en aquesta complexa situació en què s'ha dut a terme la trobada Mas-Urkullu. I per això el President català pot presentar al Lehendakari un projecte pel dret a decidir en el qual hi donen suport CiU, ERC, àmplies bases del PSC, ICV i l'emergent CUP. Aquest bloc avui és inexistent a Euskadi, on hi tenen dos projectes sobiranistes: el del PNB, que està portant allò que s'anomena la conllevancia con el Estado, i Amaiur, que pretén trobar la via catalana i recuperar-se del es ferides de la violència encara per tancar.

És bo, doncs, que Mas i Urkullu s'hagin vist. Però encara que pugui semblar inversemblant a l'Estat li interessa més el Lehendakari que no Mas, perquè el primer té la societat dividida i el president català compta amb la majoria social a favor de la sobirania.

Avui són Mas i la majoria social catalana els que van davant i el problema no és el President Mas és Urkullu: si aquest darrer no va amb compte l'onada del procés català i la seva repercussió en les bases del PNB, a la majoria sindical nacional basca i a l'esquerra abertzale poden engolir-lo. I que tremoli Urkullu si Otegi finalment surt de la presó... perquè Mas i Otegi serien els emprenedors del camí cap a la llibertat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat