Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de febrer del 2016 | 11:45
Crònica · Euskal Herria

Euskadi torna a inquietar l'Estat

Des de Catalunya s'observava amb preocupació el canvi estratègic del nacionalisme basc dels últims anys, que de ser la punta de llança de la reivindicació nacional havia entrat en una fase de conformisme gràcies a la situació favorable que li dóna el concert econòmic.

Però com no podia ser d'altra manera, l'exemple del moviment sobiranista català ha fet i fa dia a dia un gran impacte entre les bases abertzales, tant del PNB com de l'esquerra abertzale. Aquesta situació ve acompanyada de moviments interns en el si del PNB i nerviosisme davant la sortida de la presó, el proper mes de març, d'Arnaldo Otegi, que temen que pugui articular una alternativa a l'actual lehendakari des de l'esquerra, amb la complicitat de les bases més abertzales del mateix PNB.

En aquest context s'ha celebrat la VII Assemblea General del PNB a Pamplona, amb el lema Batasuna eta Indarra (Unitat i Força). Com estava previst, Andoni Ortuzar ha estat reelegit president de l'Euskadi Buru Batzar (EBB). Ortuzar, amb el seu pragmatisme habitual, ha dibuixat el full de ruta que vol que el partit jeltzale porti a terme, i que consisteix en establir una relació bilateral amb l'Estat per pactar-hi les lleis bàsiques.

El PNB demana el reconeixement nacional d'Euskadi i la institucionalització del dret a decidir. Aquest plantejament, que no estava previst pels aparells de l'Estat, ha creat un gran nerviosisme, doncs, a més del que ells anomenen "el problema català" s'albira en l'horitzó el problema basc, de nou. I aquesta vegada amb l'estil català, més difícil d'afrontar que la violència.

En els propers mesos, Iñigo Urkullu i Arnaldo Otegi seran els protagonistes de la política basca. I darrere d'ells, empenyent, la realitat sobiranista i el full de ruta de Catalunya.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat