Jorge Fernández Díaz ha visitat Euskadi i lluny d'utilitzar un discurs positiu i esperançador, en consonància amb els nous temps oberts, ha optat per provocar inquietud entre els bascos.
Bilbo ·
Després de reunir-se amb els màxims responsables de l'Ertzaintza, el titular d'interior espanyol promet mantenir la pressió sobre ETA i descarta aplicar mesures de distensió que facilitin l'inici d'un procés de pau.
Immers en un profund autisme polític, Fernández Díaz no accepta la realitat de la històrica declaració d'ETA del passat 20 d'octubre, que posa fi a la seva activitat armada. La pel·lícula que no es creu ni ell mateix i que ha venut als bascos és que la decisió d'ETA "no és irreversible" i que es tracta d'un moviment "tàctic" amb el qual pretén afavorir l'estratègia política de l'esquerra abertzale.
El dirigent del PP tira d'informes dels serveis secrets i assegura que ETA continua activa en territori francès alimentant un aparell logístic latent que li permet conservar la seva estructura clandestina. També insinua que ETA segueix extorsionant, ara centrada en el petit comerç. El bany de realisme l'ha hagut d'aportar un home gens sospitós de connivència amb l'independentisme basc. El conseller d'interior Rodolfo Ares li ha dit al ministre que el xantatge als empresaris s'ha acabat i que no es pot confondre l'impost revolucionari amb una campanya que l'esquerra abertzale ha dut a terme durant el Nadal per recollir fons destinats als presos. Però sobretot, Ares ha volgut tranquil·litzar als ciutadans: no hi ha cap dada que faci pensar que ETA vol reprendre els atemptats.
L'intent de forçar la realitat, negant l'evidència, fa que el ministre caigui en una greu contradicció : si com diu, la decisió d'ETA d'abandonar la violència és "tàctica" i "no irreversible", per què aprova una important reducció del nombre d'escortes? Per què dirigents del PP basc, com Antonio Basagoiti, han renunciat fa mesos als guardaespatlles?
Provocar dubtes sobre aquesta qüestió obeeix a un intent de dilació per part del PP
El ministre també afirma que està desitjant reunir en un descampat tots els arsenals d'ETA i destruir-los. I des de la il·legalitzada Batasuna, Pernando Barrena li replica que "ETA està esperant que algú truqui a la seva porta per establir un diàleg tècnic sobre com abordar el procés de desarmament". El polític independentista troba "irresponsables" les especulacions del ministre sobre la possible activitat d'ETA: "És més que evident que el 20 d'octubre vam conèixer la decisió d'ETA de donar per acabada la seva activitat armada, i és més que evident que els fets quotidians demostren que això és així. En aquests moments provocar dubtes sobre aquesta qüestió obeeix a un intent de dilació per part del PP que necessita posar traves i excuses. En comptes d'acordar com desapareixen les armes de l'equació política del conflicte basc, el govern espanyol adopta aquesta actitud fora de tota lògica i, fins i tot, recolza operacions policials contra membres d'una organització que ha decidit posar fi a la violència".
S'han acabat els vells temps marcats per la màxima llatina de "si vols la pau prepara't per a la guerra". Rajoy, el seu fidel Fernández Díaz i el PP han de fer un gir i, si de veritat desitgen la pau, han de preparar-se per treballar només a favor de la pau.