Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de gener del 2017 | 12:34
Crònica · General

Com hem de pagar la seguretat civil?

Dins l'Estat espanyol el gruix del finançament dels serveis públics es fa independentment de l'origen dels ingressos. És a dir, per un costat es cobren impostos directes (renda, patrimoni, societats, successions) o indirectes (IVA, combustibles, cànon aigua), i

per un altre costat es gasten sota una decisió  discrecional en el marc dels pressupostos: tant a sanitat, tant a educació, tant a seguretat, etc.

En altres estats s'intenta que la política fiscal serveixi per potenciar determinades polítiques sectorials. Per exemple, es paga perquè es contamina,  i aquells diners van a polítiques ambientals.

Aquí es fa, però es fa poc.

També en seguretat es poden plantejar tributs que afavoreixin una societat més segura, plantejant-los des de diferents punts de vista:

●     Qui genera més risc, com que demana més recursos preventius, hauria de pagar més. Actualment la Generalitat té un gravamen de protecció civil que ja actua sobre determinades activitats.

●     Qui es beneficia de la reducció d'accidents, hauria de pagar més. Per exemple, les companyies asseguradores paguen un tribut que reverteix sobre els serveis de prevenció i extinció d'incendis.

●     Qui rep alguns serveis concrets, finança directament el cost a través de taxes. Per exemple, la taxa per a determinats dispositius preventius de bombers.

●     Qui infringeix un requisit legal de seguretat, rep una sanció, de la qual es destina una part a finançar els serveis de seguretat civil. Des de fa pocs anys, una part dels diners recollits a les sancions de trànsit es destina a equipament de bombers per als accidents de trànsit.

Malgrat tot, aquests exemples representen només una petita part dels ingressos, i en cada apartat hi hauria marge de millora. I és que el gruix d'ingressos de les administracions de seguretat civil és principalment de transferències de "la bossa general".

Si volem un serveis de seguretat civil millors, més moderns i amb més recursos, però que siguin d'accés universal, i en gran part gratuïts, caldrà millorar-ne el seu finançament.

Però no podem canviar-ho significativament dins el sistema autonòmic.

Per poder establir una política fiscal que afavoreixi la seguretat, hem de ser estat.

Bombers per la Independència (ANC)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat