Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de febrer del 2011 | 17:37
Crònica · Història

23-F: les conseqüències no explicades

Aquests dies hem pogut sentir algunes informacions dels mitjans de comunicació que ens recorden l'intent de cop d'estat del 23 de febrer del 1981. En una majoria d'aquestes s'ha continuat amagant els dubtes sobre el paper del rei i diversos caps de regions militars i s'ha amagat l'abandó i escapada d'alguns alts dirigents polítics que van anar a Perpinyà, i no precisament per veure pel·lícules o a ETA.


S'ha donat protagonisme a personatges que no van córrer cap risc ni van ser decisius en res. El que sí que s'ha fet és justícia amb el president Jordi Pujol, que va representar la Catalunya de la dignitat. També caldria fer un reconeixement a la desena de catalans anònims que van rodejar i protegir el president aquella nit.

Però més important que tot això, són les conseqüències positives que va tenir el 23-F per la política catalana i la sensibilitat de les nostres institucions nacionals vers temes que es creien que eren patrimoni de l'Estat o no es volien afrontar per l'acomplexament de la nostra classe política.

Hi va haver un consens posterior que mai més la Generalitat de Catalunya i la resta de les nostres institucions estarien "en pilotes" com van estar aquell dia, i es va començar a entendre que no hi ha poder polític si no es té poder coercitiu i capacitat d'autodefensa.

D'aquí en va sortir la llum verda per amplis sectors del país per organitzar i potenciar la policia de Catalunya. No els mossos d'esquadra, tot i que després, degut a les pressions del govern central, es va optar per ampliar aquest cos històric que, durant la nit del 23-F, molts dels seus membres van tenir actituds poc propenses a jugar-se-la per defensar la nostra primera institució nacional.

30 anys després, el que cal que ens felicitem, és que evidentment hi ha hagut grans canvis i una profunda modernització de les FAE degut a la seva implicació en organismes internacionals, però també, i potser és el més important, que avui disposem de 16.000 mossos d'esquadra que fan impossible una situació com aquella difícil nit del 23 de febrer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat