Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de juny del 2012 | 16:14
Crònica · Història
Antoni Reig
Periodista

Catalunya és una colònia

"Catalunya és una colònia". Amb aquesta frase clara i contundent el monjo de l'abadia de Montserrat, Marc Taxonera, ha explicat a la filla i a la neta del que fou director del prestigiós diari francès Le Monde, André Fontaine, la situació actual del nostre país.

Marc Taxonera. monjo de Montserrat. CRISTINA FORÉS

Colònia és un "territori sotmès al domini polític, militar i econòmic d'una potència forana", segons definició del Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. I això ens porta a l'imperialisme com a "propensió política a l'extensió del domini, a la preponderància d'una nació", segons el mateix diccionari.

El fet és que, divendres de la setmana passada, l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya va donar el seu Premi Ernest Udina a la trajectòria europeista ─amb una menció honorífica a Le Monde─, a André Fontaine, ex-director del mateix diari i ex-cap de política internacional de Le Monde quan es va publicar la històrica entrevista, el 14 de novembre del 1963, a l'abat Aureli Maria Escarré.

Fontaine està molt delicat de salut i van venir la seva filla i la seva neta a recollir el premi. De la mateixa manera, diumenge eren rebudes a Montserrat per Marc Texonera, un dels monjos més propers a l'abat Escarré quan van produir-se aquells fets que van marcar la vida política de Catalunya i van causar un gran rebombori a tot l'Estat espanyol.
El 1963 Escarré afirmava: "Catalunya és una nació entre les nacionalitats espanyoles"
Durant el franquisme, el monestir de Montserrat va adquirir, per a gran part del poble català, catòlics o no, una significació extrareligiosa de símbol i defensa de la identitat col·lectiva del poble, negada per la dictadura. L'abat Aureli Maria Escarré va concedir el novembre del 1963 una entrevista al corresponsal de Le Monde a Madrid, Jose Antonio Novais, organitzada per Josep Benet i Albert Manent, que va ser publicada el dia 14 d'aquell mes.

Sota el títol El règim espanyol es diu cristià, però no obeeix als principis bàsics del cristianisme, l'abat Aureli Maria Escarré deixava clar a l'entrevista que el franquisme era una dictadura, que "la primera subversió que existeix a Espanya és la del govern", i alhora denunciava la manca de llibertats i l'opressió cap a Catalunya. L'abat afirmava: "Catalunya és una nació entre les nacionalitats espanyoles". Aquesta denúncia del règim va tenir ressò mundial i va trencar el silenci còmplice d'una jerarquia eclesial partidària del règim.
Les paraules d'Escarré l'inscriuen en la llarga llista d'homes i dones de la nostra terra que, com Pau Casals, han explicat quines són les aspiracions de Catalunya"
Taxonera, tot i la seva avançada edat (va nàixer el 1919), recorda perfectament les gestions de Manent i Benet, la visita de Fontaine al monestir ─qui tenia por que l'abat, després de la publicació de l'entrevista, es retractés de les seves paraules─, i de Novais. Aquest monjo no té pels a la llengua i explica com veu la situació actual al nostre país. Amb una certa ironia, Taxonera calcula que l'agafarà una mica gran la independència de Catalunya, d'aquí a uns dotze anys ─si es compleix la predicció de Deulofeu, l'inventor de la matemàtica de la història.

L'any vinent es compliran els cinquanta anys d'aquella entrevista i les conseqüències que va suposar per a la vida política catalana. Les paraules d'Escarré l'inscriuen en la llarga llista d'homes i dones de la nostra terra que, com Pau Casals davant les Nacions Unides, han explicat quines són les aspiracions de Catalunya i del seu poble. Montserrat i monjos com Taxonera continuen fidels al seu poble. Podem dir el mateix de gran part dels bisbes i dirigents polítics actuals?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat