Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 19 de de gener del 2010 | 16:37
Crònica · Ideologia i pensament polític

Jospin per la repetició de la unió de l'esquerra

El pròxim mes de març se celebren eleccions regionals a França. El Partit Socialista es juga conservar aquest nivell de poder polític (domina vint de les vint-i-dues regions de la metròpoli) o retrocedir en favor de la dreta, que es presenta unida.

En aquest context l'exprimer ministre socialista (1997-2002) Lionel Jospin, de 72 anys, va treure el passat dia 7 de gener el llibre Lionel raconte Jospin ("Lionel explica Jospin", de l'editorial Seuil) en el qual repassa els seus cinquanta anys de vida política i es pronuncia per una nova aliança de les forces d'esquerra, actualment fragmentades i dividides.

Jospin va retirar-se de la vida política després de ser derrotat a la primera volta de les eleccions presidencials de 2002 (16,2%). Li va passar al davant, en nombre de vots, el candidat de l'extrema dreta, Jean-Marie Le Pen. Finalment va ser elegit president, a la segona volta, el candidat de la dreta, Jacques Chirac. Al llibre esmentat, l'exprimer ministre afirma que ell no va ser la causa de la derrota sinó la divisió de l'esquerra, una situació que ara es repeteix ja que a les eleccions regionals van per separat, a la primera volta, els socialistes (aliats amb els radicals d'esquerra i el grup polític de Chévènement), els ecologistes, els comunistes (aliats amb un grup escindit dels socialistes liderat per Melenchon), els trotsquistes del NPA (Nou Partit Anticapitalista) i els també trotsquistes de Lluita Obrera.

Per una esquerra plural
L'exdirigent socialista està en contra d'una aliança preferencial amb el centre, el Modem (Moviment Democràtic) de François Bayrou, i considera prioritària una nova aliança de l'esquerra, l'esquerra plural. Tot i els resultats de les passades eleccions al Parlament Europeu, en què socialistes i ecologistes, liderats per Daniel Cohn-Bendit, van pràcticament empatar en percentatge de vots, Lionel Jospin estima que aquests no substituiran la socialdemocràcia perquè el moviment dels Verds "no elimina les preguntes sobre les relacions dels homes entre sí, dins les quals s'inscriu el pensament socialista".

De l'actual president Sarkozy. Jospin en critica el seu estil parlant de la "seva obstinació a quedar-se sol a escena" i la seva política econòmica, i afirma que "està condemnat a la fugida cap endavant i el desvetllament pot ser brutal". Una vegada més, l'autor del llibre defensa la decisió del seu govern d'implantar la setmana de les 35 hores laborals, destinada a crear ocupació. I aprofita per explicar el seu passat trotsquista, anterior a la seva adhesió del 1971 al Partit Socialista, del qual va ser-ne el primer secretari a partir del 1981. El 1995 va ser derrotat a les eleccions presidencials per Jacques Chirac, a la segona volta.

Va treure el 47,4%. Després que l'esquerra guanyés les legislatives del 1997, l'exdirigent socialista va ser primer ministre fins el 2002, l'any que va quedar-se fora de la cursa presidencial a la primera volta. Des d'aleshores el poder polític (presidència, govern, parlament) ha estat en mans de la dreta. La crisi causada per aquella derrota en el PS encara no s'ha superat. Crisi estratègica, ja que el partit esta dividit entre els qui volen pactar amb el centre i els qui volen pactar amb l'esquerra; crisi de lideratge, amb una proliferació de candidats que s'esbatussen de manera constant (l'actual secretària del partit, Martine Aubry, va guanyar el càrrec pels pèls i amb acusacions de frau davant la qui va ser candidata a les presidencials, Ségolène Royal) i crisi de programa.

Defensa de la seva feina de govern
Les principals reformes del govern de Jospin van ser les 35 hores setmanals de feina, destinades a crear 700.000 nous llocs de treball, l'esforç per crear ocupació pels joves (menys de 30 anys) i el PACS (Pacte Civil de Solidaritat), que permet que dues persones majors d'edat, homosexuals inclosos, s'uneixin per contracte per organitzar la seva vida en comú (model alternatiu al matrimoni). Al llibre, a més a més de lloar les 35 hores, fa un repàs per explicar i defensar les seves polítiques regularitzant els sense papers, amb "criteris basats en el respecte a les famílies i a la voluntat d'integració" i en seguretat, implantat la policia de proximitat, desplegada en les barriades de les grans ciutats.

Jospin explica que la causa de la seva derrota el 2002 va ser l'abandonament del camp de batalla polític per part de les seves tropes, que el van deixar sol, i denuncia la política de l'actual president, Nicolas Sarkozy, dient que no cal fer cas als seus discursos sinó a la realitat de la seva política que "és desreguladora, redueix els drets socials i és autoritària en política". Tot i això, l'autor del llibre diu que "el president és adepte al deixar fer en economia i reserva sempre els seus favors als més poderosos.

 

 

 

 

 

 

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat