Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de juny del 2014 | 18:13
Crònica · Illes Balears
Miquel Sellarès
Periodista

La situació a les Illes i la vaga de fam de Jaume Sastre

Feia prop d'un any que no m'acostava a Mallorca. A més d'anar-hi a presentar les meves memòries, hi he anat per copsar com afecta la transició nacional del Principat al territori.

Palma · Després de contactar amb diferents dirigents del mallorquinisme polític he arribat a la conclusió que hi ha una "enveja sana" de la transició catalana però, a la vegada, una gran preocupació.

Preocupació per les repercussions que aquesta pugui tenir en el nacionalisme espanyol, avui més actiu i representat que mai a les Illes i dirigit per un president com Bauzá, representant del sector més ultraespanyol del PP i allunyat del mallorquinisme històric que caracteritza certes faccions del PP.

Així doncs, els sectors polítics i la societat civil mallorquina, que ja estan rebent una fortíssima ofensiva contra el seu model d'ensenyament i contra els mitjans en llengua catalana, tenen la necessitat de tenir el seu propi full de ruta, i per ara, aquest no pot ésser el del Principat.
Aquesta gran moguda ha de tenir traducció electoral: la derrota del PP. Aquest és l'objectiu prioritari a les Illes"
El mallorquinisme polític i la seva societat civil tenen com a objectius la derrota del govern ultraespanyol del PP a les properes municipals i autonòmiques. I fins i tot en aquell front antibauzà, el mallorquinisme hi vol incloure sectors votants del PP que van sortir al carrer en la gran mobilització en defensa de la llengua i cultura mallorquines. Aquesta gran moguda, doncs, ha de tenir traducció electoral: la derrota del PP. Aquest és l'objectiu prioritari a les Illes, i no el procés català.

Convé entendre, també, que a les Illes no hi ha tradició de lluita unitària ni tampoc de consens. Tot just ara els dirigents dels partits democràtics i mallorquinistes comencen a actuar i pensar en clau de consens de futur. 

Aquests dies a Mallorca he vist el començament d'un gran canvi a una altra galàxia de la del Principat però amb la voluntat compartida de defensar la llengua, escola i identitat pròpies. D'això n'és un exemple i símbol Jaume Sastre, un intel·lecual, periodista i documentalista que ha volgut exempleritzar en la seva persona el rebuig a l'extrema dreta del PP de les Illes, així com la seva estratègia. Sastre, a través de la vaga de fam, també vol aconseguir una cosa ben simple: que el president Bauzá negociï amb la comunitat educativa de les Illes.

L'exemple de Jaume Sastre és, a la vegada, una vergonya per a tota una sèrie de sectors poderosos castellanitzats i espanyolitzats de les Illes, completament insensibles a la llengua i la cultura que es manté fidel i compromesa en amplis sectors populars i de la part forana de les Illes --d'on és la immensa majoria de catalanoparlants.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat