Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 31 de de maig del 2016 | 11:48
Crònica · Informe SIC

L'escut dels Mossos a la manifestació legionària?

Es va fer aquesta pancarta amb l'autorització de la Policia de Catalunya? Els ciutadans que van coincidir amb aquesta manifestació a la Via Laietana de Barcelona van quedar enormement sorpresos d'aquesta barreja d'insígnies institucionals en una manifestació d'exlegionaris de l'Exèrcit espanyol.

Cal felicitar els reporters gràfics de Nació Digital per l'encert de fotografiar la pancarta de la capçalera de la manifestació dels legionaris a Barcelona, de dissabte passat, que hauria de fer reflexionar els professionals de la Policia de Catalunya del per què s'exhibia la insígnia de la Guàrdia Urbana de Barcelona i la dels Mossos d'Esquadra al costat de la insígnia legionària i la dels CFSE.

Tot i que la manifestació va resultar un gran fracàs: exactament 398 participants, dels quals 217 lluïen diferents elements distintius del cos legionari (camises, insígnies, barrets, etc.), un nombre reduït de persones exhibien les seves insígnies paracaigudistes i la resta, insígnies de la Guardia Civil, Policía Nacional, i no arribaven a la desena els qui lluïen insígnies de l'Exèrcit o la Infanteria de Marina espanyola.

La manifestació va ser un acte d'exaltació del nacionalisme espanyol i algunes exhibicions de símbols feixistes, tot i algunes senyeres contraposades amb la bandera espanyola. Un veritable "happening" que volia ser legionari i es va convertir en un fracàs de participació, no representatiu d'una Legió espanyola avui plenament integrada en la concepció OTAN de les Forces Armades espanyoles.

La concentració també va ser una trobada de la tercera edat de molts militars legionaris -o no- que somiaven amb els anys quaranta, cinquanta i seixanta, del franquisme.

És d'agrair que no hi hagués pràcticament ni un sol incident i que el cordó de seguretat dels Mossos d'Esquadra evités qualsevol temptació de sortir-se del marc d'una manifestació autoritzada.

Hi va haver un altre aspecte ofensiu: l'aturada de la manifestació per cantar himnes patriòtics espanyols davant la Jefatura Superior de Barcelona de la Policía Nacional de Via Laietana, quan avui diferents associacions fa anys que reivindiquen el seu enderrocament per fer-hi uns jardins en els quals s'hi posi un doble monument: primer, a tots els represaliats pel franquisme que van patir en aquell tenebrós edifici tota mena de vexacions i tortures, i una altra part del monument, dedicada a la Guardia Civil, aquell cos que el 18 de juliol de 1936 es va posar al costat de la legalitat republicana i a les ordres del president Companys, i van aconseguir ofegar l'aixecament militar i falangista d'aquell 18 de juliol. Caldria que en aquest monument a la Guardia Civil es donés importància destacada al general Escobar, afusellat sumàriament pel règim de Franco, per tal d'escarmentar carabiners i guàrdies civils fidels a la legalitat republicana. Algun dia, els demòcrates d'una futura República catalana faran realitat aquest monument.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat