Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de de febrer del 2014 | 16:26
Crònica · Informe SIC

Unionistes: fracàs rere fracàs. L'Estat està emprenyat

L'estratègia de Soraya Sáenz de Santamaría i els seus "nans" del CNI, juntament amb les gestions del fidel Jorge Moragas, l'home de Rajoy en les relacions amb Catalunya, no aconsegueix resultats, sols genera més i més crispació entre els dirigents del PP català, avui desprestigiats davant l'opinió pública. Sánchez-Camacho perd els papers davant de cada intervenció pública i els seus problemes personals i de lideratge la fan estar amb un estat de nervis que la condicionen.

L'estratègia de Camacho sols convenç els sectors ultradretans del PP català i allunya la majoria moderada que no entén la seva política ni la de Madrid.

També una altra persona en declivi és el democratacristià ex d'UDC Enric Millo, qui cada vegada més ensenya la seva veritable imatge de personatge ambiciós capaç de canviar de camisa i vendre's per un plat de monjetes. L'únic que l'interessa a Millo és estar al punt de sortida de la carrera per a substituïr Sánchez-Camacho. 

A Madrid els sectors més vius de la intel·ligència de l'Estat estan molt preocupats, i fins i tot emprenyats, perquè veuen que tota l'estratègia projectada s'estavella contra l'alta i ferma paret del sobiranisme i que, a més a més, dia a dia, aquest surt reforçat amb l'estratègia de l'Estat, que l'afavoreix.

A tot això se li afegeix que Catalunya surt de la crisi econòmica més de pressa que Espanya tot i les grans dificultats presents al país a causa de l'espoli espanyol. I els banquers i empresaris catalans, tot i algunes declaracions, tampoc no prenen partit contra el president Mas. Lara i Freixenet són els únics que s'han destacat, ningú més no els ha seguit. L'empresariat català vol estabilitat però el que exporta i el que té una mirada i una acció econòmica fora de la pell de brau no està en contra del sobiranisme. 

També l'ofensiva de l'Estat al camp de l'ensenyament fracassa. Tot i la judicialització, a l'Estat li surt el tret per la culata, ja que les enquestes indiquen que els joves catalans tenen millors qualificacions en llengua castellana que moltes altres comunitats espanyoles --i a sobre també saben català. 
Els analistes del SIC comencen a veure fissures en l'estratègia de l'Estat"
I les set plagues no s'han produït: Catalunya no ha estat marginalitzada per ningú com ho demostren els estudis que corroboren que el 2013 Catalunya va triplicar les seves inversions estrangeres en relació amb les inversions fetes a Espanya. No ho entenen. Com tampoc Madrid, ni la Moncloa, ni el PP ni el CNI no comprenen la reacció de la premsa internacional, la qual davant la gota malaia dels articles i entrevistes al president Mas veuen com poc a poc van fent forat. 

Per acabar, el propi Barroso ha fet declaracions contra Escòcia i Catalunya i les seves futures pertinences a la UE, i ha estat desautoritzat --si més no matissat-- pels seus posteriorment. Davant aquesta situació l'Estat sap que per a vèncer i imposar-se sols els queda l'aparell judicial, les FAE i els cossos i forces de seguretat de l'Estat. I alhora generar i inspirar violència a Catalunya per justificar una intervenció. Però si ho féssin se'ls hi veuria el llautó: Europa i el món coneixen la lluita democràtica i pacífica del poble de Catalunya i si l'Estat usa la violència això donaria la victòria als sobiranistes a mig termini. Ni Europa ni el món els hi ho toleraria.

A més, cada vegada més l'Estat està convençut que la majoria social de Catalunya està fermament  darrere l'opció del dret a decidir i està disposada a tenir fermesa, amb seny i responsabilitat, i que no hi haurà un pas enrere. Cal, doncs, enfortir i estendre la difusió internacional, calen nous viatges del president: entrevistes i informes com els del Corriere della Sera són càrregues de profunditat en l'ofensiva de l'Estat.

Els analistes del SIC comencen a veure i a conèixer fissures en l'estratègia de l'Estat. Sembla que aquest ha demanat informes a diferents especialistes i institucions que estan a punt d'acabar-se en les properes setmanes. Sembla que alguns proposen un canvi d'estratègia radical, seguint el model britànic: negociació, referèndum, oferir un cert concert econòmic, etc., a més del blindatge de la llengua i la cultura catalanes. Però d'altres recomanen la intervenció i liquidació de la Generalitat: TV3, el model d'ensenyament i posar els Mossos sota control dels comandaments de la Guàrdia Civil. 

Què decidiran davant d'una Catalunya que s'expressa democràticament i pacífica i que, amb la crisi que pateix, comença a sortir-se'n...?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat