Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 14 de de març del 2012 | 18:31
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

El metge pakistanès que va localitzar Bin Laden pot ser penjat

L'escamot nord-americà que va acabar amb la vida de Bin Laden es va posar en marxa quan va rebre la confirmació de la seva localització a la població pakistanesa d'Abbottabad.

Shakeel Afridi

La persona que va proporcionar aquesta dada cabdal per a l'operació que el 2 de maig del 2011 va acabar amb el líder d'Al Qaeda va ser un metge pakistanès col·laborador de la CIA. Ara, l'home és a mans de les autoritats pakistaneses i corre el perill de ser jutjat, condemnat i penjat.

El doctor Shakeel Afridi era el cirurgià en cap de l'hospital Jamrud, situat a la zona tribal de Khyber, al nordoest del Pakistan, segons informa el setmanari nord-americà Newsweek. Els seus companys de feina es pensaven que tenia una relació extraconjugal degut a les seves repetides absències de la feina. Ell deia que tenia afers per resoldre a Abbottabad. Un metge va descobrir que Afridi s'havia emportat, sense permís, mitja dotzena de neveres que serveixen per guardar les vacunes.
El doctor Afridi va ser detingut pels serveis d'intel·ligència pakistanesos i pot ser jutjat per "complot contra l'Estat pakistanès i alta traïció"
Afridi no enganyava la seva dona sinó que participava en la recerca de Bin Laden seguint les ordres de la CIA (Agència Central d'Intel·ligència). Els serveis secrets nord-americans sospitaven que el líder d'Al Qeada estava amagat a una casa protegida per parets altes a Abbottabad. Afridi va organitzar un fals programa de protecció de l'hepatitis B, va llogar una casa pròxima al lloc sospitós i va contractar una infermera. Aquesta va ser enviada a l'edifici on se suposava que estava l'enemic número 1 dels Estats Units per prendre una mostra de sang a un dels nens de la casa. Si el seu pare era Bin Laden, l'anàlisi de l'ADN del nen confirmaria que estava en aquell lloc.

El fosc paper de les forces armades pakistaneses
Tres setmanes després de la mort de Bin Laden el doctor Afridi va ser detingut pels serveis d'intel·ligència pakistanesos i des d'aleshores està empresonat. Una comissió especial del govern ha demanat que sigui jutjat per "complot contra l'Estat pakistanès i alta traïció". Si es jutjat i condemnat a mort pot ser penjat. Ara Afridi és un dels homes amb menys esperança de vida de tot el món, encara que el govern pakistanès accedeixi a extradir-lo als Estats Units junt amb la seva dona (una nord-americana d'origen pakistanès) i els seus fills.

A les forces armades pakistaneses, que tenen una enorme autonomia respecte del seu govern, ja els hi aniria bé la desaparició d'Afridi ja que sobre alguns dels seus dirigents hi recau la sospita que van protegir i amagar Bin Laden i, així, desapareixia una prova. La casa on s'amagava el líder d'Al Qaeda va ser derruïda el passat dia 25 de febrer. Una prova menys. Aquestes forces armades, que tenen armament nuclear, i els seus serveis d'intel·ligència, sospitosos de dirigir la guerra dels talibans a l'Afganistan, reben cada any un paquet d'ajut econòmic i militar dels Estats Units superior als 1.000 milions de dòlars.

Segons el setmanari nord-americà Newsweek, la CIA protegeix els seus agents però en aquest cas sembla ser que Afridi va rebutjar l'ajut per sortir del seu país, després de l'operació, perquè va creure que no li passaria res, que no seria descobert. Com diu un alt dirigent dels serveis d'intel·ligència nord-americans, citat per la publicació esmentada, "no és la primera vegada que una persona rebutja l'ajut que se li ofereix, avaluant de manera equivocada el perill".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat