Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de de març del 2012 | 16:47
Crònica · Madrid

La subtil nova colonització econòmica dels catalans

Un dels errors del catalanisme, vist des de Madrid, és la idea que els espanyols són més rucs que els catalans. Els nostres veïns de l'Ebre enllà han anat fent els deures aquests últims anys i tenen ganes de ser un Estat-nació jacobí homologable a d'altres, com França.

Luis de Guindos, ministre d'Economia.

Madrid · Han fet esforços per modernitzar-se, per tenir totes les eines que guanyar aquest joc d'empat infinit amb les nacions que no ens resignem a rendir-nos, com Catalunya i Euskal Herria. Ara creueu haver trobat la fórmula màgica per sortir-se'n definitivament.

La recepta que lidera Mariano Rajoy té diversos ingredients. El primer, la condició necessària, és la crisi internacional que ha sacsejat amb força l'Estat espanyol. El PP està convençut que si no se'n surt ara a l'hora d'aplicar el seu programa de màxims –el del nacionalisme espanyol que veu de Felip V– no ho assolirà mai. És bo que no ho perdem de vista: tal vegada, aquest cop resistir és vèncer. En aquest context, ha començat una ofensiva brutal contra el café para todos que ells mateixos es van inventar per ofegar-nos.
Els atacs al sistema autonòmic de les forces més reaccionàries espanyoles tornen a tenir com diana els que tenen voluntat d'autogovern
Ara resulta que els regionalistes catalans, des del PSC a Duran i Lleida, s'han convertit en els grans defensors d'aquella trampa nacional. No s'adonen, o no es volen adonar, que el gruix del país ja no està per aquestes històries. Que catalanisme i autonomisme no poden anar més del bracet. Que els catalans s'han mogut cap a l'independentisme desacomplexat, com hem vist aquest cap de setmana a Barcelona a la constitució de l'ANC. Només tenen raó en una premissa de sortida: els atacs contra el sistema autonòmic per part de les forces més reaccionàries espanyoles tornen a tenir com a objectiu de la diana els que de veritat tenen voluntat d'autogovern. O algú pensa que quan es demana un "nou repartiment competencial" i "acabar amb les duplicitats" estan pensant en La Rioja o Astúries? Au va, home!
La subtil colonització econòmica ha començat. Els que ens espolien ara resulta que ens tiren diners des dels avions
L'estratègia –amb els buldòzers a tota màquina– passa per conjugar el programa nacionalista espanyol amb les tesis econòmiques de personatges perillosos com el ministre De Guindos, el Rasputin de Rajoy. L'exemple més clar: posar 35.000 milions d'euros a disposició d'ajuntaments i comunitats autònomes per pagar proveïdors es una manera de tenir-los agafats per allà on fa més mal... la butxaca. La subtil colonització econòmica per sotmetre els catalans i collar-nos encara més ha començat. Els que ens espolien fiscalment ara resulta que ens tiren diners des dels avions. I encara els aplaudim! Com deia l'Ovidi, "el resultat era un, la jugada era perfecta". Alerta. Els adversaris no són rucs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat