Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 22 de de desembre del 2010 | 18:01
Crònica · País Valencià

Els empresaris acusen

La mateixa setmana que la patronal valenciana, la CEV, donava suport a la candidatura del català Joan Rosell a la CEOE, el 'lobby' AVE, en què s'apleguen els empresaris més significatius del País Valencià, acaba de fer públic un catàleg de desigs per l'any entrant. Els 95 empresaris

que aixopluga l'Associació Valenciana d'Empresaris representen el 27% del PIB valencià. Poca broma. En concret, el seu president, Francisco Pons (que és a punt de deixar pas a l'ex-president del Reial Madrid Vicente Boluda, com a màxim dirigent de l'associació), ha dit obertament que el president del Consell, Francisco Camps, ha de prendre mesures poc agradables per tal de sortir-se'n. La situació econòmica que travessa el govern valencià és pèssima, només per darrere del Principat en termes absoluts i, encara pitjor, liderant de fa anys l'endeutament en relació amb el seu PIB autonòmic. Mentre el País Valencià voreja el 16%, la mitjana de les autonomies no n'arriba al 10%. Pons ha suggertit Camps de privatitzar Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), un pou sense fons que ara mateix consta de 2.000 treballadors i que té uns índexs d'audiència molt baixos, cosa que l'ha fet perdre quota publicitària i prestigi públic. Pons fins i tot ha proposat el model de RTVE, que ha acomiadat tot de treballadors antics mitjançant un ERO molt sever i que ara no es finança pels ingressos publicitaris. Una privatització que avui mateix, dimecres, Camps ja ha donat per impossible, tot assegurant que RTVV és "patrimoni de tots els valencians". Una altra cosa serà què passarà al futur, un cop passen els comicis valencians. Sobretot perquè el president del consell d'administració de l'ens, Emilio Fernández, un home del PP, va indicar dies enrere que l'única eixida possible era aquesta, la privatització.

Però la clatellada no se circumscriu a una privatització que, tot siga dit, no volen ni en pintura els sindicats ni els partits polítics de l'oposició, que s'estimen més un ens públic despolititzat i amb un nombre de treballadors que es corresponga al nivell de feina real. Més enllà de RTVV, Francisco Pons s'acomiada d'AVE dient Camps que ha de retallar el nombre de conselleries, que a parer seu disparen el deute de manera innecessària. "El deute és productiu", hi ha respost el PP. En realitat, però, l'afirmació de Pons ultrapassa la pura declaració i exigeix un control molt més estricte de la despesa pública, fins al punt que preconitza la urgència d'auditar els comptes de les empreses públiques, col•legis, universitats i hospitals del país. "El món polític sempre va per darrere del món empresarial", ha etzibat. "Els empresaris no ens en sabem avenir, amb tanta economia interna de l'asministració com ara hi ha; cal ajustar els ingressos i les despeses, perquè, entre més coses, no és previst que els ingressos augmenten pas". Pons ha criticat que les empreses valencians hagen rebaixat les seues plantilles d'un 20% o un 60%" i que, en canvi, l'administració encara es bellugue en unes xifres d'ocupats semblants a les de l'inici de la crisi econòmica. "Si l'activitat institucional no és la que toca, l'activitat productiva se'n ressent", ha afegit Pons. Les acusacions no es limiten al govern, però. L'oposició també en resulta malparada, perquè, a parer seu, "és una manca de responsabilitat absoluta que els polítics siguen capaços de posar-se d'acord sobre qüestions estratègiques que resulten estratègiques, com per exemple el conflicte recent amb els controladors aeris; els polítics tan sols es posen d'acord en funció dels seus interessos polítics, però mai no en funció dels interessos ciutadans". No és la primera vegada que la classe econòmica marca distàncies amb el PP, una cosa que fins fa poc era impensable. Respecte el corredor mediterrani, també hi han estat molt crítics, pel posicionament poruc del govern valencià, que ha perdut massa temps a confrontar-se amb el govern espanyol per tal d'escurçar els terminis d'execució de la gran velocitat amb Madrid, per comptes de collar José Luis Rodríguez Zapatero en un aspecte cabdal pel futur de l'economia valenciana, com és la connexió amb l'estat francès a través del Principat.

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat